Cum îţi dai seama că un ou este fiert prea mult. Ce apare pe marginea gălbenuşului
Cât trebuie să fierbi oul pentru a fi preparat pe gustul tău? Trebuie să ai grijă la timp dacă vrei să fie cu gălbenușul moale, iar dacă este fiert mult prea mult vei observa un detaliu pe margine după ce îl tai.
Timp pentru fierberea oului: cum îți dai seama că l-ai fiert prea mult?
Ouăle sunt pretențioase, dar pe cât de sensibile sunt la preparat pentru unii oameni, pe atât sunt de potrivite în dieta alimentară. Acestea pot fi consumate în fel și chip și în nenumărate rețete.
Poți să le servești la micul dejun sub formă de omletă sau ou fiert ori la un prânz târziu într-un sandviș cu ouă, într-o salată de boeuf sau într-o salată orientală. Pentru cei care îl consumă moale, există un truc util.
Nu îl pune odată cu apa la fiert, ci așteaptă să dea în clocot, ulterior lasă oul pe ceas preț de maximum 5 minute, iar mai apoi pune-l în apă rece pentru a opri procesul. Nu trebuie să-l uiți în apa în care a fiert cât timp pregătești restul mesei pentru că el va continua să se gătească.
- Dacă îl lași 3 minute vei observa că albușul nu este încă făcut în întregime.
- Dacă îl lași 5 minute este perfect de consumat în propria coajă într-un suport special pentru ouă.
- Dacă îl lași 7 minute poți observa cum albușul este cu mult mai tare, dar în interior te mai poți bucura de puțin gălbenuș moale.
- Dacă îl lași 9 minute poți savura prospețimea sa nefiind încă făcut complet ca cel din ultima tranșă.
- Dacă îl lași 11 sau 13 minute poți să fii sigură că este gata de folosit într-un sandviș cu salată de ou sau în salata orientală.
- Dacă îl lași 15 minute la fiert îl poți utiliza în dreptul oului vopsit de Paște. Acesta este cel mai mult preparat termic pentru a rezista zilelor și procesului de vopsire care urmează după ce se răcește. Pe marginea gălbenușului vei sesiza o culoare verzuie care îi dă o aromă specifică sărbătorii și pe care mulți o adoră. Cu toate astea, este recomandat să îl consumi în toate formele fără să exagerezi.
Valori nutriționale
Valoare per
100 g
100 g
Calorii (kcal) 155
Lipide totale 11 g
Lipide saturate 3,3 g
Colesterol 373 mg
Sodiu 124 mg
Potasiu 126 mg
Carbohidrați 1,1 g
Fibre alimentare 0 g
Zahăr 1,1 g
Proteine 13 g
Vitamina C 0 mg Calciu 50 mg
Fier 1,2 mg Vitamina D 87 IU
Vitamina B6 0,1 mg Vitamina B-12 1,1 µg
Magneziu 10 mg