Cum își țese pânza un păianjen care consumă cafea sau marijuana. Experimentul care i-a uimit pe specialiști

de: Sabina Anastasia
09 02. 2023

Un experiment realizat în anul 1995 i-a uimit pe specialiști. Studiul care dezvăluie cum își țese pânza un păianjen care consumă cafea sau marijuana i-a ajutat pe cercetători să își facă o imagine despre cât de toxice sunt anumite substanțe chimice pentru creierul uman. Iată ce s-a descoperit!

Cum își țese pânza un păianjen care consumă cafea sau marijuana

Avantajele sau dezavantajele cafelei și marijuanei au fost bine documentate de-a lungul timpului. Însă cât de mult știm despre modul în care funcționează creierul uman sub influența acestor substanțe? La această întrebare au încercat să găsească răspuns cercetătorii de la Marshall Space Flight Center.

Un studiu publicat într-o ediție din anul 1995 a revistei NASA Tech Briefs dezvăluie modul în care diverse substanțe toxice, printre care se numără cofeina și marijuana, afectează felul în care un păianjen își țese pânza. Specialiștii au arătat că substanțele cu pricina afectează în mod similar și oamenii.

Desigur, există o linie fină când vine vorba despre trasarea unor comparații între păianjeni și ființele umane. Totuși, ca și concluzie generală, cercetătorii spun că există multe asemănări între efectele negative ale consumului acestor substanțe în cazul păianjenilor și oamenilor.

Specialiștii de la Marshall Space Flight Center au „drogat” păianjenii cu cofeină și marijuana și au observat felul în care aceștia își țeseau pânza ulterior. Oamenii de știință au descoperit că, cu cât nivelul de toxicitate al substanței era mai ridicat, cu atât pânza era mai deformată în comparație cu modelul normal.

Concluziile cercetătorilor, în urma studiului NASA din 1995

„Se pare că una dintre cele mai elocvente măsuri ale toxicității este scăderea, în comparație cu o pânză normală, a numărului de laturi finalizate de păianjen: cu cât toxicitatea este mai mare, cu atât sunt mai multe laturi pe care păianjenul nu reușește să le finalizeze”, se arată în articolul revistei NASA Tech Briefs.

Așa cum se poate observa și în imaginea încărcată în galeria FOTO a acestui articol, după ce păianjenul a fost expus consumului de cofeină, a început să acționeze într-o manieră haotică. Asta nu înseamnă că o ceașcă de cafea produce consecințe negative. Trebuie să avem grijă să nu exagerăm cu doza de cofeină pe care o consumăm.

Citește și: Prima cafenea din România cu produse pe bază de cannabis. În ce oraș se află

Sub influența marijuanei, păianjenul își țese pânza un pic mai ordonat decât în cazul cofeinei. Totuși, aceasta rămâne fluturând în vânt. Nu a fost finalizată, iar pânza de păianjen prezintă goluri imense, în comparație cu modelul tipic, spun specialiștii.