Cum intri în posesia subvențiilor de la stat dacă vrei să-ți cumperi o mașină electrică
Statul român a anunțat și pentru 2021 demararea programului „Rabla Plus”, Programul adresează celor care doresc să-și cumpere o mașină electrică sau hibridă. Sistemul se bazează pe acordarea unei subvenții care acoperă o parte din prețul vehiculului. Subvențiile variază în funcție de tipul de vehicul și sunt oferite într-un număr limitat în fiecare an. Pentru anul în curs autoritățile au anunțat o sumplimentare a bugetelui cu 200 de milioane de lei.
Programul „Rabla Plus” 2021
Ca și în anii anteriori statul și-a propus și pentru 2021 să susțină în continuare programul „Rabla Plus”. La începutul lunii august, anul curent, se sumplimenta bugetul aferent acestui program cu cel puțin 200 de milioane de lei. Ca exemplu, în 2019, statul român a suplimentat bugetul pentru „Rabla Plus” cu 15 milioane de lei. Atunci a fost primul an, de la începerea programului, când bugetul a fost epuizat.
„Începând cu data de 21 august 2021, bugetul total al Programului Rabla Plus va fi suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei. De asemenea, pentru Programul Rabla Clasic, o majorare cu 200 de milioane de lei a bugetului total va fi disponibilă începând cu data de 28 august 2021”, anunța Administraţia Fondului pentru Mediu în august.
Statul acordă ecotichete de 45.000 de lei pentru maşinile full electrice
În același timp statul anunța ecotichete de 45.000 de lei pentru achiziția de mașini full electrice și de 20.000 de lei pentru cele hibrid. Conform normelor AFM subvenția alocată nu va depăși 50% din valoarea de achizitie a masinii. În același timp, instituția anunța o primă de casare pentru mașinile vechi, poluante, tot pentru programul „Rabla Plus”, în valoare de 7.500 de lei.
Mașinile electrice și hibride nu sunt scutite de plăți obligatorii precum RCA, deoarece circulă pe aceleași drumuri și în aceleași condiții ca și restul vehiculelor din România. Proprietarii de mașini electrice sau hibride pot primi o singură etichetă ecologică pe an, mai spune AFM.
Care sunt beneficiarii programului „Rabla Plus”
Conform reglementărilor Administraţie Fondului pentru Mediu, beneficiari programul sunt toți cetățenii români, după cum urmează:
- au domiciliul sau resedinta in Romania
- nu au obligatii de plata la bugetul local
- s-au inscris la un dealer validat in program, obtinand nota de inscriere
- au achizitionat un autoturism electric sau hibrid
Pentru a putea intra în programul „Rabla Plus”, un viitor cumpărător va trebui să meargă la un dealer auto cu actul de identitate și certificatul de atestare fiscală, obținut de la autoritatea publică locală. După ce se face nota de înscriere în program, viitorul cumpărător va putea achiziționa autoturismul electric, sau hibrid, cu prețul de achiziție scăzut din una din subvențiile alocate prin program, și menționate anterior.