Cum îngroși sosul. Secrete de la cei mai iscusiți bucătari

Cum îngroși sosul. Secrete de la cei mai iscusiți bucătari
Cum îngroși sosul. Cele mai simple metode

Cum îngroși sosul. Orice gospodină trebuie să știe cum se îngroașă sosul dacă acesta a ieșit mult prea lichid. Indiferent că este vorba despre sosul de paste, cel de roșii sau altfel de sos, există metode simple prin care îl puteți îngroși.

Cum îngroși sosul, secrete de la cei mai iscusiți bucătari

Nu trebuie să vă faceți griji dacă sosul pentru rețeta dumneavoastră nu a ieșit așa cum vă doreați. Există foarte multe modalități prin care el poate fi îngroșat, asta dacă a ieșit prea lichid. În primul rând, puteți folosi un aliment de bază, precum făina sau amidonul de porumb. Iată alte sfaturi pentru a îngroși sosul.

  • Reduceți lichidul

Pentru a reduce lichidul trebuie doar să puneți sosul din nou pe aragaz. Este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a îngroșa sosul în mod natural, fără a adăuga alte ingrediente.

Este indicat să folosiți această tehnică pentru sosurile pe bază de roșii, deoarece amidonul adăugat nu se amestecă mereu foarte bine cu acidul din roșii. De asemenea, reducerea concentrează aromele.

Tot ce trebuie să faceți este să turnați ingredientele pentru sos într-o oală, iar focul trebuie să fie la mediu-mare. Pe măsură ce sosul se încălzește, va începe să fiarbă, moment în care sosul se va îngroșa.

Veți observa că bulele din sos vor deveni din ce în ce mai mari. Este foarte important să nu lăsați bulele să devină prea mari, deoarece vor da în clocot. Atunci când observați că bulele încep să se mărească, dați focul la mic și lăsați-l să se gătească în continuare. Atunci când considerați că are consistența potrivită, puteți opri focul.

  • Cum îngroși sosul. Adăugați un gălbenuș de ou

Gălbenușurile de ou sunt, de asemenea, o metodă foarte bună de a îngroșa sosurile. Ele sunt folosite cel mai des pentru sosurile care conțin smântână, însă sunt foarte bune și în cazul sosurilor de salată și alte creme.

În primul rând, puneți gălbenușul de ou într-un castron și adăugați încet circa o ceașcă de sos picant. Mai apoi, adăugați amestecul în oală, bătând pe măsură ce turnați gălbenușurile. Această metodă poate fi folosită și pentru a salva un sos stricat.

  • Adăugați făină

Făina este o altă metodă excelentă de a îngroșa sosul. Cu siguranță o aveți în cămară. O puteți folosi pentru a îngroșă sosul și, pe deasupra, este foarte eficientă atunci când vreți să îngroșați și diferite supe.

În momentul în care adăugați lichid, amidonul din făină se extinde, iar sosul se va îngroșa. Există două moduri prin care puteți îngroșa sosul folosind făina. Una dintre acestea este cu roux, un agent de îngroșare clasic format din părți egale de unt și făină.

Pentru început încălziți untul la foc mediu. Atunci când observați că s-a topit, adăugați făina și bateți până când amestecul formează o pastă groasă și are o culoare maro-aurie. Mai apoi, adăugați roux-ul în sos și amestecați foarte bine până se combină.

În cazul în care doriți să folosiți doar făină, puneți într-un bol 2 linguri de făină cu fiecare 1/4 de cană de apă rece și bateți până se omogenizează. Întreg amestecul se adăugă în sos la foc mediu. Continuați să amestecați până când ajungeți la consistența dorită.