Cum începe școala de luni în România. Sorin Cîmpeanu face precizări de ultimă oră despre mască și prezență fizică

de: Iulia Statie
10 09. 2021

Sorin Cîmpeanu a făcut noi precizări pentru începutul de an școlar. Toți elevii și părinții ar trebui să știe totul despre schimbările ce o să aibă loc în toate unitățile de învățământ atunci când vine vorba despre activitatea ce o să se deruleze cu prezență fizică.

Sorin Cîmpeanu, noi declarații despre începerea anului școlar. Ce trebuie să știe românii

Mulți abia așteaptă să se reunească cu profesorii și colegii, mai ales pentru că pandemia a schimbat normalitatea din școli. Sorin Cîmpeanu a participat la emisiunea Vorbește lumea pentru a le explica tuturor cum o să se desfășoare studiul începând cu 13 septembrie.

„Cât voi fi ministru, voi face tot posibilul ca activitatea în școli să se deruleze cu prezență fizică. În data de 13 septembrie, toți elevii o să fie prezenți fizic la școală.

Fac excepție 5 localități în care rata de infectare a depășit 6 la mie. Momentul de referință este ziua de vineri a săptămânii precedente. Este vorba de 1 la mie dintre elevi pentru care, din păcate, școlile nu se vor deschide cu prezență fizică.

Festivitățile de deschidere sunt permise, există un minim de reguli de respectat. Se vor desfășura doar în spații exterioare, o să fie obligatorie masca de protecție și vor dura maxim o oră și jumătate. Este un moment deosebit, mai ales pentru cei mici. (…)

E o recomandare clară să se evite aglomerări foarte mari. Regulile suplimentare sunt date pentru a genera o protecție suplimentară pentru când se formează aglomerări. Ar trebui să fie evitat, dar este permis (n.r. să participe ambii părinți).”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Unde o să meargă Sorin Cîmpeanu pe 13 septembrie, de fapt

Ministrul Educației a menționat că o să participe la mai multe festivități de deschidere, așa că mai mulți elevi și părinți o să se bucure de prezența lui Sorin Cîmpeanu la unul dintre cele mai importante evenimente din învățământ.

„Eu o să particip la mai multe festivități de deschidere. O să particip în județul Prahova, în două școli deosebite. O să particip la 13:30 la Colegiul Gheorghe Lazăr din București. Este singura școală din București ce a intrat în programul școlilor pilot. (…)

Dacă rezultatele sunt bune, o să poată să fie preluate la nivel național. O să fiu la ora 15:00 la George Coșbuc, este școala care ne-a dat un campion olimpic. La 16:30 o să fiu la o școală gimnazială, are o serie de particularități care pot fi model pentru alte școli.”, a mai precizat acesta.

Sorin Cîmpeanu: ‘Am renunțat la o serie de reglementări’

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a explicat cum o să se desfășoare pauzele în care elevii trebuie să mănânce, dar și ce reguli o să fie respectate pe tot parcursul studiului. Acesta a declarat că s-a renunțat la anumite reglementări ce nu erau eficiente.

„Nu poți să mănânci cu masca. Pauzele se recomandă a fi organizate în exterior, în cazul în care nu sunt spații amenajate pentru servirea mesei. Se recomandă un spațiu mai mare între elevi pentru pauzele de servire a mesei. (…)

Dacă avem școli care, din păcate, încă învață în 3 schimburi, sunt 9 școli în București în această situație. Există spații în care pot învăța chiar 3 clase.

Ordinul Comun de Ministru are protocol clar, e nevoie de o scurtă pauză pentru igienizare și oricum, aerisire, care este recomandată pe tot parcursul studiului.

Există o prevedere în Ordinul Comun de Ministru, anume ca pauzele să fie intercalate. La toaletă nu putem reglementa, mă scuzați, se vor duce copiii exact când vor să meargă.

Am renunțat la o serie de reglementări ce erau rupte de realitate și am ajuns la reglementări ce pot să fie respectate. (…)

Masca de protecție de tip medical este recomandată, dar, este permisă purtarea măștilor textile. Ele pot să fie un lucru de atracție mai ales pentru elevii de vârstă mică, important este să aibă acoperite nasul și gura.

Nu se va permite utilizarea dispozitivelor de protecție. Viziera o să fie permisă doar în învățământul special, doar pentru profesorii ce trebuie să aibă mimica vizibilă pentru a interacționa cu elevii.

În rest, ne limităm la măști medicale și textile. (…) Această nouă tulpină se răspândește repede și afectează copiii și tinerii.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.