Cum încalci legea fără să ştii dacă stai la bloc. Românii habar nu au că pot lua amenzi serioase pentru un gest banal

de: Mariana Olteanu
22 07. 2023

Nu puțini sunt românii care fac acest lucru, fără să-și dea seama că încalcă legea. Fără să știm, putem primi o amendă. Când stai la bloc, ești tentat să cari pachetele voluminoase cu liftul. Ei bine, cei fac acest lucru pot primi o amendă usturătoare. Află, din rândurile de mai jos, care este suma cu care poți fi sancționat. După ce vei afla, nu vei mai face acest lucru.

Ce nu ai voie să cari vreodată cu liftul

Regulile de construcții existente în România, prevăd ca blocurile care au mult de cinci etaje să aibă cel puţin un lift. Însă, dacă blocul tău are lift, ar trebui să ții cont și de regulile de folosire a acestuia. Locatarii care nu respectă regulile riscă să fie sancționați.

Foarte mulți români folosesc liftul pentru a căra lucruri voluminoase cu acesta, cum ar fi: saci cu moloz sau resturi de construcții.

De ce nu ar trebui să cari pachete voluminoase cu liftul?

Potrivit legislației, o persoană nu are voie să transporte un sac cu resturi care cântărește mai mult de 30 de kilograme.Pe lista produselor care nu pot fi transportate cu liftul se numără și produse inflamabile sau care degajă mirosuri greu de suportat. Cum liftul este un spaţiu închis, mic, care nu poate fi aerisit, este necesar să ținem cont de această regulă.

Te-ar putea interesa și: Bula imobiliară din România, în context european. Câți ani muncești pentru un apartament în București

Ce amendă riscă persoanele care nu respectă regulile liftului?

De regulă, amenziile pentru nerespectarea regulilor liftului ajung la câteva sute de lei. Mai mult, dacă în urma transportului unor materiale grele, liftul suferă unele defecțiuni, persoana în cauză este nevoită să le plătească.

Mai mult, aceste interdicții sunt impuse de legislaţia în vigoare, tocmai pentru că există pericolul de a pune în primejdie una sau mai multe vieţi omeneşti. Dacă nu vrei să fii sancționat, este important să ții cont de aceste recomandări și să nu cari bagaje grele în lift. Pe lângă faptul că acesta riscă să se defecteze, poți primi și o sancțiune.

Te-ar putea interesa și: Motivul pentru care mulţi români iau amenzi pentru parcare în Grecia. Concluzia la care a ajuns un turist: „Vă spun din experienţă”