Cum i-a trădat Teodor Meleșcanu pe Ion Iliescu și pe Traian Băsescu. ”E cea mai mizerabilă alegere!”

de: Alexandra Chivu
03 09. 2019

”Trădare să fie, dar să știm și noi!”. Cum i-a jucat Teodor Meleșcanu, propunerea PSD pentru șefia Senatului, pe Ion Iliescu și Traian Băsescu.

Cum i-a trădat Teodor Meleșcanu pe Ion Iliescu și pe Traian Băsescu

Teodor Viorel Meleșcanu, originar din Brad, România, este un diplomat cu un trecut politic anevoios. Intrat la începutul anilor ’90 în guvernele FNS și ales parlamentar pe listele PDSR, Meleșcanu a ajuns în PNL, apoi în ALDE. Fost ministru de Externe în Guvernul Văcăroiu, ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu, oficialul a fost numit șeful Serviciului de Informații Extreme la propunerea lui Traian Băsescu și a mai încercat, tot la Externe, în Guvernele Ponta, Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

Activitate politică

Între 1992 și 1996 a fost ministru al Afacerilor Externe în guvernul PDSR condus de Nicolae Văcăroiu. În 1996 a fost ales deputat pe listele PDSR, partidul condus de Ion Iliescu. În 1997 părăsește PDSR și fondează partidul Alianța pentru România (ApR). În 2002 ApR fuzionează cu PNL, iar Meleșcanu primește un loc eligibil pe listele Alianței D.A. la alegerile din 2004, fiind ales senator. În 2007, după ieșirea PD de la guvernare, Teodor Meleșcanu este numit ministru al Apărării în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

În 1996 a fost ales deputat pe listele PDSR, partidul condus de Ion Iliescu

La alegerile din 2008, Meleșcanu este ales pentru un nou mandat de senator, pe listele PNL. În februarie 2012, spre stupoarea liderului PNL, Crin Antonescu, care era într-un conflict acut cu președintele Traian Băsescu, Meleșcanu este numit de acesta din urmă în funcția de șef al Serviciului de Informații Externe (SIE). În urma acceptării postului, el este exclus din PNL. În 2014, în ciuda asigurărilor pe care i le dăduse lui Traian Băsescu, Meleșcanu demisionează de la SIE și candidează la alegerile prezidențiale din partea Partidului Dreptății Sociale.

Meleșcanu este propunerea PSD pentru șefia Senatului

După ce în primul tur obține mai puține voturi decât semnături de susținere, Meleșcanu este numit, pentru opt zile, ministru de Externe în guvernul Ponta. În 2016, Meleșcanu se înscrie în ALDE, partidul rezultat din fuziunea PLR (partid înființate de Tăriceanu după plecarea din PNL) cu PC. În 2017 este numit din nou ministru al Afacerilor Externe din partea ALDE, funcție din care a fost demis de Viorica Dăncilă în iulie 2019.

Băsescu, despre Meleșcanu: „Pui un rățoi care nu poate gândi în fruntea Senatului”

Prezentul l-a adus într-o postură la care râvnea: propunere la șefia Senatului. Despre nominalizarea sa, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că a-l propune pe Meleșcanu ca lider al Senatului este ”ca și cum ai pune un rățoi care nu mai poate gândi, să îl pui popârcă în fruntea Senatului”. Fostul lider al țării noastre susține, de asemenea, că propunerea sa este mizerabilă, dat fiind că Meleșcanu a compromis politica externă, astfel că ar compromite și posibila nouă funcție.

„Cred că e cea mai mizerabilă propunere care se putea face, Meleşcanu preşedinte al Senatului, asta înseamnă ca şi cum ai pune un răţoi care nu mai poate gândi, să îl pui popârcă în fruntea Senatului, Meleşcanu este gaga înţelegeţi?”, a spus Traian Băsescu, luni, la Digi24.