Cum fură hoții români și 25.000 de euro într-un minut din bancomatele străinilor. Metoda incredibilă pusă în aplicare

de: Ana Chivu
10 01. 2022

Hoții români au găsit o metodă care să le aducă chiar și 25.000 de euro într-un minut. Ce fac aceștia la bancomatele străinilor? Nu te-ai fi gândit că asta se poate întâmpla la aparatul de unde îți scoți bani. Cum reușesc să facă aceste lucruri?

Metoda incredibilă a hoților români: cum fură sume mari de la bancomate?

Hoții români sunt extrem de inventivi. Aceștia sunt cunoscuți pentru metodele incredibile prin care reușesc să ducă la bun sfârșit misiunea. Un grup de români le-au dat bătăi mari de cap polițiștilor din Belgia și Regatul Unit, după ce și-au rafinat metoda de a extrage sume chiar și uriașe din aparatele băncilor.

Aceștia nu le aruncă în aer și nici nu le distrug în niciun fel, ci pur și simplu se conectează la rețea printr-un dispozitiv. Anchetatorii susțin că metoda este mult mai eficientă și discretă, iar cu ajutorul ei pot să fure chiar și 25.000 de euro pe minut.

Un tânăr din Dâmbovița a ajuns recent în vizorul autorităților după ce a furat sume uriașe pe minut folosind schema nouă. Acesta a fost prins și arestat în România. În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se poate vedea un bărbat care se oprește să scoată bani dintr-un bancomat din Londra.

Deși pare că nimic nu este anormal, banii nu îi aparțin. El a reușit să manipuleze extrem de simplu aparatul prin metoda jackpotting, adică virusararea ATM-ului printr-o inginerie bine pusă la punct.

„În general, tu trebuie să dai o gaură suficient de mare să ajungi la porturi, în special la cele USB, ale acelui ATM. Presupun că vei folosi o unealtă mecanică, o șurubelniță mai puternică poate”, spune Andrei Avădănei- expert în securitate IT.

Experții au explicat pas cu pas operațiunea

ATM-ul funcționează ca orice calculator și odată ce hackerii reușesc să se conecteze la sistemul de operare printr-un dispozitiv extern, ei îl pot accesa chiar și de la distanță, au explicat câțiva experți în securitate IT.

Aparatele de care dispun băncile sunt setate să scoată 50 de bancnote pe minut, însemnând un profit de până la 25.000 de euro pe minut pentru infractorii care acționează astfel. Un român a folosit schema jackpotting pentru a fura bani dintr-un bancomat din Belgia și a fost ulterior prins acasă.

„Acel stick USB practic știe cum să apeleze aparatul ce scoate bancnote din ATM. Va spune: vreau 50 de bancnote de 50 de lei și aparatul va răspunde cu acele 50. Se deschide fanta și încep să iasă hârtiile”, explică Andrei Avădănei, expert în securitate IT.

„Autoritățile judiciare din Belgia au emis un mandat european de arestare pentru comiterea a două infracțiuni de tentativă de jackpotting, după ce a fost spart un bancomat și au fost provocate pagube materiale”, a declarat Anamria Liță, reprezentantă a IPJ Dâmbovița.