26 ian. 2022 | 15:22

Cum funcționează creierul bărbaților, față de cel al femeilor. Ce s-a descoperit

Sănătate
Cum funcționează creierul bărbaților, față de cel al femeilor. Ce s-a descoperit
Oamenii de știință au studiat creierul în diferite faze

Fascinația cercetătorilor asupra creierului datează de la începutul medicinei. Mulți au încercat să descopere cum funcționează creierul bărbaților, față de cel al femeilor. Cele mai recente cercetări spun că cele două, creierul bărbaților și cel al femeilor, funcționează diferit. Oamenii de știință au descoperit 1.000 de gene care sunt mai active la un sex decât la celălalt. Asta face ca bărbații să fie mai asertivi din punct de vedere sexual, iar femeile mai protectoare din punct de vedere matern.

S-au descoperit 1.000 de gene în creierul bărbaților

Un studiu recent asupra modului de funcționare al creierului bărbaților, comparativ cu al femeilor, a dovedit că sunt 1.000 de gene care sunt mai active la un sex decât la celălalt. Conform cercetătorilor, au fost sondate părțile din creierul șoarecilor care programează evaluarea, întâlnirea, împerecherea și ura. Unele dintre gene sunt factori de risc pentru tulburări cerebrale mai frecvente la un sex.

Aceste comportamente, de exemplu, determinarea rapidă de către șoarecii masculi a sexului unui străin, receptivitatea femelelor la împerechere și protectivitatea maternă, ajută animalele să se reproducă și să supraviețuiască, arată noul studiu. Aceste diferențe se reflectă probabil și în creierul bărbaților și al femeilor, au declarat cercetătorii de la Stanford Medicine.

Oamenii de știință au studiat creierul la șoareci femele în diferite faze

Analizând țesuturile extrase din aceste structuri cerebrale, oamenii de știință au descoperit peste 1.000 de gene care sunt mult mai active în creierul unui sex decât în cel al celuilalt.

„Folosind aceste gene ca puncte de intrare, am identificat grupuri specifice de celule cerebrale care orchestrează comportamente specifice sexului.”, a declarat autorul studiului, Nirao Shah, profesor de psihiatrie și științe comportamentale și de neurobiologie.

Comportamentele sociale tipice pentru sex au fost integrate în creierul animalelor de-a lungul a milioane de ani de evoluție. Șoarecii masculi, de exemplu, disting rapid sexul străinilor care încalcă ceea ce au considerat a fi teritoriul lor.

Dacă intrusul este un alt mascul, aceștia îl atacă imediat. Dacă este o femelă, aceștia inițiază o curtare fulminantă. Femelele de șoarece manifestă mai degrabă agresivitate maternă decât teritorială, atacând tot ceea ce le amenință puii.

Ele sunt mult mai înclinate decât masculii să își păzească puii și să îi recupereze pe cei rătăciți. Disponibilitatea lor de a se împerechea variază puternic în funcție de stadiul ciclului lor.

„Aceste comportamente primare sunt esențiale pentru supraviețuire și reproducere și sunt în mare parte instinctive. Dacă trebuie să înveți cum să te împerechezi sau să te lupți odată ce apare situația, probabil că este deja prea târziu.

Dovezile sunt destul de clare că creierul nu este pur și simplu o tablă albă care așteaptă să fie modelată de influențele mediului.”, a mai spus Nirao Shah, conform Daily Mail.

Factori de risc stabiliți pentru tulburările cerebrale descoperite în creierul șoarecilor

Unele dintre genele descoperite de cercetători sunt factori de risc stabiliți pentru tulburările cerebrale care sunt mai frecvente la unul sau la celălalt sex, au spus ei. Cercetătorii spun că există 207 gene deja cunoscute ca având un risc ridicat pentru tulburarea de spectru autist. Riscul, mai arată studiul, este de patru ori mai frecventă la bărbați decât la femei.

În același studiu, cercetătorii au identificat 39 de gene ca fiind mai active în creierul unuia sau al celuilalt sex, mai exact 29 la bărbați, 10 la femei. De asemenea, studiul a identificat genele legate de boala Alzheimer și de scleroza multiplă. Aceste gene tind să afecteze mai mult femeile decât bărbații. Genele sunt activate în cazul șoarecilor de sex feminin.

„Bărbații au nevoie ca unele gene să lucreze mai mult”

Cercetătorii cred că bărbații au nevoie ca unele gene să lucreze mai mult, iar femeile au nevoie ca alte gene să lucreze mai mult. Structurile cerebrale asupra cărora s-au concentrat cercetătorii sunt comune la mamifere. Aceleașis tructuri se găsesc inclusiv la oameni, spun cerctătorii.

Estrogenul este prezent și la bărbați, deși la niveluri mai scăzute, ai spun cercetătorii.

„Nivelurile de estrogen la femei și cele ale unui alt hormon, progesteronul, cresc și scad aproximativ o dată pe lună. Exact ca și fazele lunii. La fel ca și comportamentele corespunzătoare tipice sexului feminin la multe mamifere.

Bărbații au nevoie ca unele gene să lucreze mai mult. Comparând masculii, femelele în estru și femelele în diestru, cercetătorii au descoperit 1.415 gene cu niveluri de activitate care variau în funcție de grup.”, mai arată studiul realizat pe creierul șoarecilor.

Sutdiul a descoperit 36 de tipuri de celule în creierul șoarecilor

Din cele 36 de tipuri de celule de la șoareci, cercetătorii au arătat că doar una dintre ele era esențială pentru capacitatea șoarecilor masculi de a recunoaște rapid sexul unui șoarece necunoscut și de a se comporta apoi în mod caracteristic față de acesta.

O altă structură a creierului conținea 27 de tipuri de celule sensibile la estrogeni, care se disting prin diferite modele de activare a genelor. Eliminarea performanței unuia dintre aceste tipuri de celule, dar nu și a celorlalte 26, a transformat femelele care ar fi fost în mod normal interesate sexual în femele care resping avansurile sexuale. Studiul a fost publicat în revista Cell.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă ar mai fi trăit...
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro