Cum fierbi ouăle de Paște corect, de fapt. Trucul genial folosit de gospodinele de la țară
Potrivit tradiției, în Joia Mare înainte de Înviere se vopsesc ouăle pentru Paști. Chiar dacă pare ușor, tu știi să le fierbi corect? Se întâmplă uneori să constatăm că gălbenușul lor are o culoare verzuie, cu tentă gri-negricioasă câteodată, ceea ce indică un ou nu tocmai recomandat pentru a fi consumat. Cel mai bun este cel cu miezul galben și moale.
Cum fierbi ouăle de Paște corect. Trucul genial
Unul dintre cele mai importante trucuri este să nu aduci apa la punctul de fierbere înainte de a adăuga ouăle. Introducerea unui ou în apă clocotită schimbă temperatura oului prea repede și poate duce la crăparea acestuia. Metoda corectă este să puneți ouăle într-un vas suficient de încăpător încât acestea să stea lejer unul lângă altul, într-un singur strat, deci nu unul peste altul. Ulterior, adăugați apă încât să le acopere. Puneți apa la fiert și de îndată ce apar bule pe marginea acesteia, iar ouăle încep să se miște ușor, opriți focul, acoperiți cratiță și cronometrați.
Simbolistică ouă roșii
Obiceiul colorării ouălor s-a transmis creștinilor și este încă practicat în special la popoarele Europei și Asiei. Față de alte țări din UE, unde tradiția s-a restrâns ori a dispărut, la români a înflorit. La noi, obiceiul a atins culmile artei prin tehnică, materiale, simoboluri, motive și perfecțiunea realizării. Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paște și de ce ele au devenit unul dintre simbolurile sărbătorii Învierii Domnului.
Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care a venit lângă fiul ei să-l plângă, a așezat un coș cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile Sale. Acesta, văzând că ouăle s-au înroșit, a spus celor prezenți: „De acum înainte, să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.