Cum faci lapte de cartofi acasă. Ce este, de fapt, și la ce îl poți folosi
Vegetarienii și veganii caută întotdeauna variante pentru a înlocui alimentele de origine animală, laptele fiind unul dintre acestea. Pe lângă laptele de soia, migdale, cocos, mazăre sau orez. Cu toate acestea, există și lapte de cartofi, băutură ce poate fi preparată chiar la tine în bucătărie. Iată cum se prepară.
Laptele de cartofi, cel mai nou înlocuitor al laptelui de origine animală
Una dintre variantele vegetale ale laptelui preferate de români este laptele de cartofi. Acesta este un bun înlocuitor pentru laptele de vacă, în special pentru persoanele care nu doresc sau nu pot consuma alimente de origine animală.
Laptele de cartof a fost creat de Eva Tornberg, de la Universitatea Lund, fiind descris precum un aliment „delicios de cremos”. Deși poate fi cumpărat direct de la raft în magazinele din Marea Britanie, băutura se poate prepara și acasă, respectând câțiva pași esențiali.
Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara laptele de cartofi sunt următoarele:
- 3 căni de apă fierbinte/caldă (aproximativ 800 ml)
- 2 – 3 cartofi albi curățați de coajă
- 2 linguri de miere de albine (sau sirop de arțar)
- 40 g migdale tocate
- un praf de sare
Cum se prepară laptele de cartofi
Pentru început, cartofii se curăță și se spală, după care se taie în cuburi de dimensiuni potrivite. Apoi, într-o oală se adaugă puțină apă și sare. Apoi, cel mai important pas este să pui cartofii la fiert. Cum îți dai seama dacă legumele au fiert? Nimic mai simplu.
Aplici testul cu furculița, cel în care împungi, ușor, cartofii cu vârful ascuțit. Dacă furculița pătrunde ușor în cartofi și aceștia încep să se desfacă, atunci trebuie să înlături oala de pe foc. După ce au fiert legumele, se adaugă, în oală, o cană de apă călduță și se transferă totul în vasul unui blender.
Cine nu are robot de bucătărie, poate folosi, cu încredere mixerul. Cartofii fierți se amestecă, timp de 5 minute, cu migdalele și mierea de albine. Apoi, amestecul rămas se strecoară folosind o sită extrem de fină. Dacă nu ai o sită la îndemână, poți folosi la fel de bine și o bucată de sifon.
La final, tot ce trebuie să mai faci este să torni laptele într-o sticlă și să-l depozitezi la rece, în frigider. Evită să-l pui la congelator din prima. Laptele de cartofi se poate bea ca atare, se poate pune în cafea sau folosi în rețete pentru prăjituri.