18 dec. 2022 | 12:29

Cum faci jumări de porc crocante. Așa vor ieși aurii și fragede în interior

Sfaturi Culinare
Cum faci jumări de porc crocante. Așa vor ieși aurii și fragede în interior
Cum faci jumări de porc crocante

De sărbători de pe mesele românilor nu vor lipsi cu siguranță nici tradiționalele jumări. Dacă nu știi cum să faci jumări de porc crocante și fragede, îți dezvăluim trucuri ca să iasă delicioase. Rețeta nu este foarte complicata, iar rezultatul este cu adevărat savuroase.

Ingredientul secret pentru jumări delicioase și fragede

Doar câteva zile ne mai despart de sărbătorile de iarnă, momentul în care ne adunăm cu familia și cei dragi la masa plină de mâncăruri tradiționale. Jumările nu trebuie să lipsească, iar mai jos veți găsi o rețetă de jumări de porc crocante foarte delicioase, aromatizate cu malț din bere.

Nu este greu de preparat, mai ales când ai alături de tine un grup de prieteni și multă voie bună. Cel care este responsabil de această rețetă este Ioó Petru din Timișoara. Ca și ingrediente, veți avea nevoie de:

  • 6-8 kg de slănină de porc;
  • 400-500 ml de apă;
  • 500 ml bere blondă;
  • sare.

Mod de preparare. Cum faci jumări de porc crocante

După ce am tăiat porcul, punem deoparte 4 table mari de slănină și 2 bucăți de slănină mai mici de pe ceafă. Într-un cazan, punem cubulețele crude de slănină pe care le topim la foc mic și moderat, peste care adăugăm puțină apă.

Capacul de lemn se pune pe cazan doar la început, după care cubulețele se amestecă des, fără capac, pentru a se rumeni. Untura va fi gata mai repede decât jumările, iar dacă aștepți să se rumenească și jumările, riști să afumi untura. Prin urmare, trebuie să ne oprim din prăjit atunci când untura topită a ajuns la final.

Acum jumările nu sunt rumene încă. Stingem focul din vatră de sub cazan pentru a rămâne doar căldura acumulată de vatră. Mai apoi, apăsam jumările din cazan cu o sită mare, astfel încât acestea să fie sub sită și să intre, prin găurele, untura topită.

Citește și: Secretul celor mai gustoase ouă jumări. Când să adaugi brânza, de fapt

Din interiorul sitei scoatem cu un ibric untura și o turnăm într-un bidon mare. Jumările trebuie să fie date la o parte de sită și rămân în continuare în caz, în exteriorul sitei. Trebuie să lăsăm untură în cazan doar atât cât jumările să nu rămâne pe uscat.

Scoatem sita dintre jumări și urmează cea mai importantă parte: turnăm berea blondă peste jumările rămase în cazan. Amestecăm câteva minute până când se evaporă lichidul din bere și se rumenesc jumările.

Continuăm prin a scoate totul din cazan în sita pe care tocmai am folosit-o. Nu trebuie să amestecăm prima șarjă de untură cu cea de-a doua. Presăm ușor jumările în sită și le punem mai apoi la zvântat, la rece, una lângă alta, pe o tavă mai mare așezată pe două bețe de afumătorie. După ce s-au răcit jumările, le scuturăm bine și punem sare după gust.

Rețetă de jumări de porc cu ceapă

Jumările de porc cu ceapă sunt foarte gustoase și ai nevoie de puține ingrediente. Doar 4 la număr:

  • 2 kg slănină de porc cu șorici sau fleică de porc;
  • 200 ml de apă;
  • 1 lingură de sare;
  • 1 ceapă medie.

Începem prin a tăia slănina în bucăți de mărimea dorită, punem sare după gust și amestecăm bine. Timp de o zi lăsăm totul la rece și punem bucățile în ceaun. Focul trebuie să fie mediu, după care adăugăm apă.

Atunci când observăm că jumările încep să-și schimbe culoarea și se formează untura, adăugăm ceapa. Când ceapa începe să se ardă o scoatem din untură, iar mai apoi scoatem și jumările din untură.

Pentru a fi mai suculente, le puteți scoate odată cu ceapa. Dacă le vreți mai uscate, mai țineți-le pe foc timp de circa 10 minute, din momentul în care scoateți ceapa. Untura este bine să o strecurați și să o puneți în borcane la rece.

Parteneri
"Dacă cei din Parlament ar avea frică de Dumnezeu și ar face cu adevărat dreptate, nu pe mită, cum ar arăta țara asta?" Strigătul de furie al unui preot
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Statul român îți ia 70% din ce câștigi. Nivelul colosal al taxării, explicat de un economist
EVZ.ro
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Spynews
Călin Georgescu s-a răzgândit. Decizia sa răstoarnă complet alegerile în România
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Mediaflux
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Spynews.ro
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, distribuție completă. Cine sunt actorii care dau viață personajelor serialului
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro