De sărbători de pe mesele românilor nu vor lipsi cu siguranță nici tradiționalele jumări. Dacă nu știi cum să faci jumări de porc crocante și fragede, îți dezvăluim trucuri ca să iasă delicioase. Rețeta nu este foarte complicata, iar rezultatul este cu adevărat savuroase.
Doar câteva zile ne mai despart de sărbătorile de iarnă, momentul în care ne adunăm cu familia și cei dragi la masa plină de mâncăruri tradiționale. Jumările nu trebuie să lipsească, iar mai jos veți găsi o rețetă de jumări de porc crocante foarte delicioase, aromatizate cu malț din bere.
Nu este greu de preparat, mai ales când ai alături de tine un grup de prieteni și multă voie bună. Cel care este responsabil de această rețetă este Ioó Petru din Timișoara. Ca și ingrediente, veți avea nevoie de:
După ce am tăiat porcul, punem deoparte 4 table mari de slănină și 2 bucăți de slănină mai mici de pe ceafă. Într-un cazan, punem cubulețele crude de slănină pe care le topim la foc mic și moderat, peste care adăugăm puțină apă.
Capacul de lemn se pune pe cazan doar la început, după care cubulețele se amestecă des, fără capac, pentru a se rumeni. Untura va fi gata mai repede decât jumările, iar dacă aștepți să se rumenească și jumările, riști să afumi untura. Prin urmare, trebuie să ne oprim din prăjit atunci când untura topită a ajuns la final.
Acum jumările nu sunt rumene încă. Stingem focul din vatră de sub cazan pentru a rămâne doar căldura acumulată de vatră. Mai apoi, apăsam jumările din cazan cu o sită mare, astfel încât acestea să fie sub sită și să intre, prin găurele, untura topită.
Citește și: Secretul celor mai gustoase ouă jumări. Când să adaugi brânza, de fapt
Din interiorul sitei scoatem cu un ibric untura și o turnăm într-un bidon mare. Jumările trebuie să fie date la o parte de sită și rămân în continuare în caz, în exteriorul sitei. Trebuie să lăsăm untură în cazan doar atât cât jumările să nu rămâne pe uscat.
Scoatem sita dintre jumări și urmează cea mai importantă parte: turnăm berea blondă peste jumările rămase în cazan. Amestecăm câteva minute până când se evaporă lichidul din bere și se rumenesc jumările.
Continuăm prin a scoate totul din cazan în sita pe care tocmai am folosit-o. Nu trebuie să amestecăm prima șarjă de untură cu cea de-a doua. Presăm ușor jumările în sită și le punem mai apoi la zvântat, la rece, una lângă alta, pe o tavă mai mare așezată pe două bețe de afumătorie. După ce s-au răcit jumările, le scuturăm bine și punem sare după gust.
Jumările de porc cu ceapă sunt foarte gustoase și ai nevoie de puține ingrediente. Doar 4 la număr:
Începem prin a tăia slănina în bucăți de mărimea dorită, punem sare după gust și amestecăm bine. Timp de o zi lăsăm totul la rece și punem bucățile în ceaun. Focul trebuie să fie mediu, după care adăugăm apă.
Atunci când observăm că jumările încep să-și schimbe culoarea și se formează untura, adăugăm ceapa. Când ceapa începe să se ardă o scoatem din untură, iar mai apoi scoatem și jumările din untură.
Pentru a fi mai suculente, le puteți scoate odată cu ceapa. Dacă le vreți mai uscate, mai țineți-le pe foc timp de circa 10 minute, din momentul în care scoateți ceapa. Untura este bine să o strecurați și să o puneți în borcane la rece.