Cum faci economie la factura de electricitate când faci baie sau duș. Trucul genial care ține banii în casă

de: Ionuț Vieru
08 10. 2022

Prețurile la electricitate au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar iarna bate la ușă. Cum putem face economie la electricitate atunci când facem baie sau duș, aflați în rândurile de mai jos. Dacă folosiți acest truc sigur veți avea factura mai mică.

Sfaturi pentru a face economie la factura de electricitate

Chris Shaw este expert în energie și a decis să împărtășească câteva idei pe care ar trebui să le punem în aplicare dacă vrem facturi mai mici. Proprietarii de case și apartamente își pot încălzi locuințele pentru mai mult timp iarna aceasta, menținând în același timp costurile la energie cât mai mici posibil. Iată ce sfaturi oferă expertul:

  • Țineți departe orice curenți

Orice zonă expusă la curent poate aduce aer rece și lasă aerul cald să iasă. Prin urmare, ar trebui să vă asigurați că adăugați un dispozitiv de excludere a curentului în partea de jos a tuturor ușilor, mai ales a ușii din față. De asemenea, încercați să deschideți geamurile cât mai rar, doar pentru a aerisi încăperea.

  • Profitați la maxim de aburul de la duș

Probabil ați observat că, atunci când faci un duș fierbinte, baia se umple cu abur, care produce căldură. Chris recomandă sa lăsăm ușa băii deschisă înainte, în timpul sau după duș. Astfel, o parte din abur și căldură va încălzi zonele din jur. Nu veți beneficia de această căldură pentru mult timp, doar cât ține aburul.

  • Utilizați cât mai mult lumina zilei

Este indicat să profitați de razele soarelui cât mai aveți ocazia. În scurt timp se va întuneca mult mai repede, iar soarele nu va fi pe cer atât de mult ca și acum. Veți menține casa caldă mai mult timp astfel.

„Asigurați-vă că toate perdelele și jaluzelele sunt complet deschise, astfel încât lumina proiectată de soare să poată ajuta la încălzirea diferitelor camere din casă”, a precizat Chris.

  • Setează corect temperatura la centrală

Dacă aveți o centrală termică pe electricitate, ar fi bine să o setați la o temperatură interioară de 20-22 grade Celsius pe timpul zilei. Noaptea o puteți seta și mai jos, în jur de 18-20 grade Celsius.

Fiecare grad în minus înseamnă o economie de circa 7%. De asemenea, atunci când plecați din casă este indicat să opriți centrala termică din funcționare pentru a nu consuma energia inutil.

Citește și: Aparatele electrocasnice pe care nu mai trebuie să le lași în priză. Cresc foarte mult factura la energie