Cum faci dulceață de gutui, fructele toamnei pline de beneficii pentru organism
Dulceața de gutui e una dintre preferatele românilor. Mulți preferă să consume fructele astea doar așa, din cauza faptului că mâncate normal sunt fade și acre. Cum să faci cea mai bună dulceață?
Beneficiile consumului de gutui. Din ce sunt compuse?
Din marea varietate a fructelor de toamnă, gutuile unele din cele mai reprezentative anotimului. Acestea sunt formate din 70% apă, 7% zaharuri, 0,5% protide, tanin, calciu, fosfor, fier, potasiu, seleniu, fibre, magneziu, vitamina A, B și C. Mulți dintre oameni nu suportă gustul lor fad și acru sau textura ciudată pe care nu o mai regăsești la altă fructă, așa că le consumă în compoturi sau dulceață. De asemenea, foarte bune sunt coapte, sub formă de ceai, marmeladă, extract sau suc.
Beneficii
- Reduc tusea
- Întăresc inima
- Indicate problemelor intestinale
- Indicate unui somn liniștit
- Recomandate împotriva diverselor tipuri de afcețiuni
- Uz casnic
- Ajută la slăbit
- Proprietăți antiinflamatoare
- Reduc greața și tratează vărsăturile
- Contribuie la circulația sângelui
Rețetă pentru dulceață de gutui
Ingrediente (3 borcane)
400 ml
1 kg gutui
1 kg zahăr
150 ml apă
1 lămâie
1 plic zahăr vanilat, opţional
Mod de preparate
Spală bine gutuile, taie-le în patru iși curățe-le cotorul, mai apoi decojește-le pentru ca dulceața să se lege mai bine. Pune-le în apă rece cu feliile de lămâie, ca să nu se oxideze, ulterior taie-le în cuuri de 2 cm. Fă un sirop din apă și zahăr și pune-le la fiert în el preț de 5 minute. Închide focul, pune bucățile de gutui și mai lasă-le pe foc încă 5 minute. Oprește aragazul și lasă totul la răcit. După câteva ore, pune din nou vasul la fiert și calculează încă 5 minute din momentul în care începe să fiarbă. După ce gutuile devin roșiatice, iar sirorul este vizibil mai gros, este gata. Lasă dulceața la răcit, apoi pune-o în borcane.