Cum faci corect maioneză. Detaliul care o taie imediat, în ce ordine se pun ingredientele, de fapt

de: Sabina Anastasia
12 02. 2023

Printre „revoluțiile” culinare din ultimii zeci de ani se numără și maioneza. De obicei, acest preparat se folosește pentru a lega salate, cartofi și alte mâncăruri. Poate fi folosit și pentru a găti ouă umplute. Playtech Știri îți explică cum faci corect maioneza, în așa fel încât să nu se taie. Află în ce ordine trebuie puse ingredientele pentru a obține un rezultat frumos.

Cum faci corect maioneză

Maioneza este unul dintre preparatele de bază din bucătăria românească. Mamele și bunicile noastre îl foloseau la multe mâncăruri, fie pe post de sos, pentru a lega diverse alimente, în salate sau la ouă umplute. Nu este deloc dificil să prepari maioneză, însă trebuie să respecți câțiva pași importanți.

Playtech Știri îți prezintă câteva secrete de care ar trebui să ții cont când vrei să gătești maioneză, pentru ca preparatul să aibă o textură consistentă și omogenă. Dacă procedezi astfel, probabilitatea ca maioneza să se taie va fi foarte redusă.

  • Nu folosi ingrediente reci.

Pentru a prepara maioneză, ai nevoie de: 25 ml ulei, o lingură de muștar, un gălbenuș, un praf de sare, un praf de piper alb și o lingură de oțet. Este foarte important să pregătești ingredientele din timp și să le lași să se adapteze la temperatura camerei. Nu folosi niciodată produsele reci, fiindcă maioneza nu va mai ieși consistentă și omogenă.

În ce ordine se pun ingredientele

  • Ai grijă în ce ordine amesteci ingredientele.

Când vine vorba despre amestecarea produselor cu care prepari maioneză, este important să le manipulezi în ordinea corectă. În caz contrar, riști ca emulsia să se taie. Ca regulă de bază, sarea trebuie să fie dizolvată, iar elementele care emulsionează trebuie amestecate împreună.

Așadar, începe prin a amesteca sarea și piperul alb măcinat cu o lingură de oțet. După ce sarea s-a dizolvat în totalitate, adaugă muștarul, apoi gălbenușul. Nu adăuga sare în compoziție niciodată la final, fiindcă există riscul ca amestecul să se păteze cu mici puncte albe.

  • Toarnă uleiul întotdeauna în fir subțire.

După ce ai pregătit ingredientele și ai început să freci maioneza, trebuie să fii atent la modul în care torni uleiul în compoziție. Întotdeauna se toarnă în fir subțire. Se amestecă preparatul constant, până când uleiul se încorporează în emulsie. Maioneza trebuie frecată ușor, însă la final, cu ajutorul telului, se adună cu mișcări rapide și energice.

În altă ordine de idei, dacă maioneza se taie, nu trebuie să o arunci. Poți aplica un truc pentru a o corecta, în așa fel încât să o poți folosi la mâncare. De obicei, când maioneza se taie, înseamnă că raportul dintre apă și ulei nu este unul corect. Pune o lingură de apă rece într-un bol și bate maioneza tăiată în acesta, lingură după lingură. Așa, își va recăpăta textura inițială.