Cum faci cele mai pufoase gogoși de post, fix ca ale bunicii de la țară!
Rețeta de gogoși pufoase de post este un exemplu că poți mânca un desert savuros, deși nu consumi produse de origine animală. Cei care au mai făcut această rețetă spun că nu se simte nicio diferență între gogoșile clasice și cele de post, iar asta datorită laptelui de soia, care dă frăgezime deosebită, dar și uleiului de cocos, care aromează.
Cum faci cele mai pufoase gogoși de post
De asemenea, având în vedere faptul că ele sunt preparate cu un amestec de făină dietetică și făină albă, aceste gogoși de post aduc un aport de fibre organismului, sprjinind și procesul de digestie, iar dacă sunt pudrate cu karob, dulceața lor va avea mai puține calorii decât în cazul zahărului.
Ingrediente gogoși de post
- 250 g faină de grâu dietetică
- 250 g faină de grâu albă
- 350 ml lapte de soia
- 3 linguri ulei de cocos
- 10 g drojdie uscată
- 3 linguri zahăr brut
- jumătate de linguriță de sare
- esență de vanilie
- coaja de portocală sau lămâie
- zahar brut pudră, pentru pudrat la final
- karob pentru pudrat la final, opțional
Mod de preparare gogoși de post
Se pune drojdia uscată în lapte de soia călduț, se adaugă zahărul și trei linguri de făină albă, aapoi se amestecă puțin pentru omogenizare și se lasă compoziția la loc călduț, pentru 10 minute sau până când se umflă și formează deasupra un fel de spumă. După ce s-a umflat drojdia, se adaugă și restul de făină, ulei de cocos topit, sarea, esența de vanilie și coaja de portocală sau de lămâie, apoi se frământă aluatul cel puțin zece minute. Atunci când aluatul este frământat suficient, el devine compact, are o consistență ușor elastică și se desprinde ușor de marginile vasului. Se lasă apoi la odihnit.
Apoi, se pune aluatul într-un bol presărat cu puțină făină, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la crescut într-un loc cald și ferit de curent până când își dublează volumul.
După ce aluatul a crescut, se scoate pe blatul de lucru, presărat cu făină și din el se va întinde, cu ajutorul sucitorului, o foaie de grosimea degetului.
Din foie, se decupează cu o formă specială sau cu ajutorul unui pahar, cercuri de mărimea dorită. Se îndepărtează restul de aluat, se remodelează și se decupează din nou, până când termini toată compoziția.
Se lasă formele de gogoși să se odihnească încă 20 de minute, apoi se prăjesc pe fiecare parte, în baie de ulei, la foc moderat. Când s-au rumenit pe ambele părți, apoi se scot pe hârtie absorbantă și se pudrează cât sunt calde, cu zahăr sau cu karob.
Gogoșile nu trebuie lăsate la prăjit mai mult de 40-60 de secunde, deoarece se vor arde. A nu se da focul mare la aragaz. Să nu le înghesui în tigaie, pentru a crește frumos. Le poți coace și în cuptor, pe hârtie de copt.