Cum faci cele mai bune sarmale de post. Ingredientul care nu trebuie să lipsească
Suntem în postul Paștelui, dar cine spune că nu ne putem bucura de preparate delicioase și în această perioadă? Ba chiar multe dintre preparatele preferate ale poporului nostru se pot găti și fără carne sau lactate. Unul dintre ele: sarmalele.
Rețetă de sarmale de post
O rețetă perfectă pentru această perioadă sunt sarmalele de post cu orez și nucă în foi de viță. Pentru acest preparat se pot folosi atât frunze conservate, cât și proaspete. Ingredientul care nu trebuie să lipsească este curry.
Ingrediente
- 30-40 de frunze proaspete de viță-de-vie (sau conservate, la borcan)
- 1 cană de orez pentru sarmale, cu bob rotund
- o jumătate de cană de năut fiert
- o mână de miez de nucă măcinat
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă albă medie, tocată mărunt
- 2 căţei de usturoi
- 1 praf de scorţişoară
- 1 praf de curry (opţional)
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
- zeama de la o lămâie
- 3 căni cu apă
- 2 roşii proaspete, tăiate mărunt
- 2-3 frunze de mentă proaspătă
Mod de preparare
Călește ceapa în ulei încins, ori dacă vrei să scapi de grăsimea din rețetă o poți face și cu puțină apă, să înăbuș ceapa, apoi adaugă usturoiul, curry, scorțișoara, năutul, miezul de nucă, orezul, menta și amestecă. Adaugă o cană cu apă și lasă la fiert până când orezul își trage toata apa și începe să se pătrundă. Condimentează cu sare și piper și lasă la răcit. Opărește frunzele de viță în apă fiartă, apoi treci la rulat.
După ce ai trecut de acest pas migălos, așază ordonat într-o oală de lut fiecare sarma. Pune pe fundul acesteia câteva frunze de viță. Separat, amestecă zeamă de lămâie cu apă și roșii și toarnă peste sarmale. Acoperă oala cu un pat de frunze, pune capacul și dă la cuptor la 170 de grade Celsius, pentru o oră sau două, în funcție de puterea cuptorului.
Este un preparat popular la noi
În România și Moldova, sarmalele sunt populare. De obicei, rețeta constă în carne de porc tocată, orez, ceapă, cimbru și mărar. De regulă, sarmalele se înfășoară în frunză de varză. Vasul de copt este ”căptușit” cu varză murată tocată, cu un strat de slănină și ”dospește” în suc de roșii. Este un fel de mâncare tradițional, care se servește cu sfințenie la mesele de Paște și de Crăciun.