Cozonacul este dulcele nelipsit de pe mesele românilor de Paște. Cei care se ocupă de prepararea delicateselor pentru a cinsti Învierea Domnului știu multe rețete și trucuri pentru a le ieși ca la carte, dar pentru o variantă mai bună le-a ieșit în ajutor chef Sorin Bontea. Celebrul bucătar a mers pe o rețetă formidabilă de cozonac pufos și fraged.
Pune 400 ml de lapte la încălzit. Separat, într-un bol mare amestecă ingredientele uscate, apoi fă în mijloc o gaură. Într-un alt castron amestecă gălbenușurile cu sarea până ce se omogenizează. Topește 150 grame de unt. Dizolvă zahărul în laptele cald, pe urmă adaugă ouăle amestecate cu sarea și laptele în care ai topit zahărul. Toate aceste ingrediente omogenizează-le împreună.
Adaugă uleiul peste untul topit, iar când aluatul începe să se formeze, pune peste el în fir subțire acest lichid. Coca se frământă până se încorporează tot uleiul și untul, astfel se obține un aluat pufos și fraged. Se lasă coca la dospit și se pregătește umplutura. Bate spumă albușurile, obținând o bezea, apoi adaugă peste cacao, nuci și esență de rom. Împarte coca crescută în două și fă același lucru încă o dată cu jumătățile lor.
„Întindem una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.
Se împletesc câte 2 rulori, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trbeuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade”, a explicat bucătarul de la Antena 1.