28 apr. 2021 | 08:36

Cum faci cel mai pufos cozonac. Secretul lui chef Sorin Bontea

Monden
Cum faci cel mai pufos cozonac. Secretul lui chef Sorin Bontea
Cum faci cel mai pufos cozonac. Secretul lui chef Sorin Bontea

Cozonacul este dulcele nelipsit de pe mesele românilor de Paște. Cei care se ocupă de prepararea delicateselor pentru a cinsti Învierea Domnului știu multe rețete și trucuri pentru a le ieși ca la carte, dar pentru o variantă mai bună le-a ieșit în ajutor chef Sorin Bontea. Celebrul bucătar a mers pe o rețetă formidabilă de cozonac pufos și fraged.

Rețeta de cozonac a lui chef Sorin Bontea

  • 1 kg făină
  • 350 g zahăr
  • 8 gălbenușuri
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • 50 ml de ulei
  • 1/2 linguriță de sare
  • 14 g de drojdie uscată
  • o esență de vanilie
  • un pachet de unt
  • 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
  • 150 g de zahăr
  • 8 albușuri
  • 80 g cacao
  • 250 g nucă pisată
  • 25 ml esență de rom

Mod de preparare

Pune 400 ml de lapte la încălzit. Separat, într-un bol mare amestecă ingredientele uscate, apoi fă în mijloc o gaură. Într-un alt castron amestecă gălbenușurile cu sarea până ce se omogenizează. Topește 150 grame de unt. Dizolvă zahărul în laptele cald, pe urmă adaugă ouăle amestecate cu sarea și laptele în care ai topit zahărul. Toate aceste ingrediente omogenizează-le împreună.

Adaugă uleiul peste untul topit, iar când aluatul începe să se formeze, pune peste el în fir subțire acest lichid. Coca se frământă până se încorporează tot uleiul și untul, astfel se obține un aluat pufos și fraged. Se lasă coca la dospit și se pregătește umplutura. Bate spumă albușurile, obținând o bezea, apoi adaugă peste cacao, nuci și esență de rom. Împarte coca crescută în două și fă același lucru încă o dată cu jumătățile lor.

„Întindem una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.

Se împletesc câte 2 rulori, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trbeuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade”, a explicat bucătarul de la Antena 1.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Lumea spionajului, contrariată de alegerea lui Trump pentru şefia serviciilor secrete. Cine este Tulsi Gabbard
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Iulia Vântur a ajuns la perfuzii. Ce s-a întâmplat cu vedeta
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Regulă nouă pentru proprietarii auto din România. Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
PARTIDUL care CÂȘTIGĂ ALEGERILE PARLAMENTARE. Dispută acerbă pentru podium
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro