28 apr. 2021 | 08:36

Cum faci cel mai pufos cozonac. Secretul lui chef Sorin Bontea

Monden
Cum faci cel mai pufos cozonac. Secretul lui chef Sorin Bontea
Cum faci cel mai pufos cozonac. Secretul lui chef Sorin Bontea

Cozonacul este dulcele nelipsit de pe mesele românilor de Paște. Cei care se ocupă de prepararea delicateselor pentru a cinsti Învierea Domnului știu multe rețete și trucuri pentru a le ieși ca la carte, dar pentru o variantă mai bună le-a ieșit în ajutor chef Sorin Bontea. Celebrul bucătar a mers pe o rețetă formidabilă de cozonac pufos și fraged.

Rețeta de cozonac a lui chef Sorin Bontea

  • 1 kg făină
  • 350 g zahăr
  • 8 gălbenușuri
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • 50 ml de ulei
  • 1/2 linguriță de sare
  • 14 g de drojdie uscată
  • o esență de vanilie
  • un pachet de unt
  • 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
  • 150 g de zahăr
  • 8 albușuri
  • 80 g cacao
  • 250 g nucă pisată
  • 25 ml esență de rom

Mod de preparare

Pune 400 ml de lapte la încălzit. Separat, într-un bol mare amestecă ingredientele uscate, apoi fă în mijloc o gaură. Într-un alt castron amestecă gălbenușurile cu sarea până ce se omogenizează. Topește 150 grame de unt. Dizolvă zahărul în laptele cald, pe urmă adaugă ouăle amestecate cu sarea și laptele în care ai topit zahărul. Toate aceste ingrediente omogenizează-le împreună.

Adaugă uleiul peste untul topit, iar când aluatul începe să se formeze, pune peste el în fir subțire acest lichid. Coca se frământă până se încorporează tot uleiul și untul, astfel se obține un aluat pufos și fraged. Se lasă coca la dospit și se pregătește umplutura. Bate spumă albușurile, obținând o bezea, apoi adaugă peste cacao, nuci și esență de rom. Împarte coca crescută în două și fă același lucru încă o dată cu jumătățile lor.

„Întindem una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.

Se împletesc câte 2 rulori, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trbeuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade”, a explicat bucătarul de la Antena 1.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro