Cum faci cei mai pufoși mucenici moldovenești. Secretul ca să se păstreze proaspeți
Pe data de 9 martie, gospodinele din întreaga țară se pregătesc de Mucenici, o tradiție binecunoscută în religia creștin-ortodoxă, care are loc imediat după încheierea sărbătorii Babele de Martie. Această zi este însoțită de pregătirea celor mai gustoase rețete de mucenici, iar una dintre cele mai cunoscute tradiții este aceea de a consuma 40 de pahare cu vin. În Moldova, mucenicii sunt cunoscuți și sub numele de sfințișori, având forma cifrei 8 și fiind preparați în mod tradițional în aluat de cozonac, unși cu miere și presărați cu nucă. Iată cum faci cei mai pufoși mucenici moldovenești.
Sfinții 40 de mucenici din Sevastia, scurt istoric
La data de 9 martie în calendarul ortodox sunt pomeniți cei 40 de mucenici din Sevastia. Aceștia au fost martirizați în Capadocia în timpul împăratului roman Licinius. Ei erau ostași, iar conducătorul lor militar se numea Agricola, un aspru luptător împotriva creștinilor.
Citește și: Rețeta secretă de mucenici moldovenești. Ingredientul care schimbă complet gustul
Acesta a aflat că un grup de 40 de ostași din subordinea sa a refuzat să se închine idolilor. Aflând că sunt creștini, le-a ordonat să-și lase credința. În numele celor 40 a răspuns Chirion, cel mai mare în grad dintre ei: „Cum am luptat și am biruit pe vrăjmași, pentru împăratul pământesc, tot așa vom lupta și pentru împăratul ceresc, împotriva vrăjmașilor Lui”.
Neputând să-i convingă să renunțe la credința în Hristos, Agricola a ordonat ca cei 40 de tineri ostași să fie obligați să intre în lacul Sevastia, care era în acea perioadă a anului aproape înghețat.
Unul dintre ei nu a rezistat și a ieșit din lac, dar, intrând în baia caldă cu care erau ademeniți ceilalți din lac, a murit.
Citește și: Tradiţii şi superstiţii de 9 martie. Cine au fost, de fapt, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
Numărul mucenicilor s-a completat cu unul dintre cei care îi păzeau. Acesta, văzând tăria martirilor, s-a declarat și el creștin și a intrat în lac, alături de ceilalți. După ce au fost scoși din apă, martirilor li s-au sfărâmat gleznele, apoi au fost arși de vii.
Cum faci cei mai pufoși mucenici moldovenești
Ziua de Mucenici marchează începutul anului agrar, limita între iarnă și vară. Acum se încheie zilele reci ale babei Dochia când, conform tradiției, aceasta moare și se transformă în stână de piatră. Urmează vremea călduroasă din zilele Moșilor.
Pe 9 Martie, gospodinele pregătesc mucenici. În funcție de zona țării, unii îi fac din aluat de cozonac pufos, în formă de 8, îi ung cu miere și presară nucă, în timp ce alții îi cumpără împachetați și îi fierb într-o zeamă aromată cu cacao și nucă.
Citește și: De ce mucenicii au forma cifrei 8. Ce semnificație au, de fapt
Ingrediente:
- Pentru aluat:
- 900 g făină
- 600 ml apă
- 200 ml ulei
- 200 g zahăr pudră
- Un praf de sare
- Vanilie
- Coajă de lămâie și/sau portocale
- 50 g drojdie proaspătă
- Pentru uns:
- Aproximativ 80-100 ml miere
- Aproximativ 80-100 g nucă
- Ulei pentru blatul de lucru
Cum faci aluatul de mucenici
Pentru început, amestecă apa călduță cu drojdia și o lingură de zahăr (din cele 200g) într-un bol. Lasă amestecul să se odihnească timp de 5 minute, apoi pune restul de zahăr, uleiul și jumătate din cantitatea de făină.
De asemenea, adaugă sarea, vanilia și coaja de lămâie și/sau portocală pentru a intensifica aroma. Amestecă ingredientele până obții un aluat omogen, apoi adaugă treptat restul de făină și frământă până obții un aluat compact.
Lasă aluatul să dospească timp de o oră. După ce aluatul a dosit, răstoarnă-l pe blatul de lucru și împarte-l în 4 porțiuni egale. Fiecare porție se împarte ulterior în 10 bucăți egale, pentru a forma mucenicii.
Modelează fiecare bucată de aluat în forma cifrei 8, așezându-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Coace mucenicii în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 10 minute, apoi reduce temperatura la 160°C și mai lasă-i să se coacă pentru încă 5 minute.
Citește și: De ce se mănâncă mucenici pe 9 martie. Tradiții care atrag norocul
După ce sunt copți și au căpătat o culoare aurie, scoate-i din cuptor și unge-i cu mierea topită, apoi presară nucă deasupra. Dacă îi vrei însiropați, fă un sirop din 100 g zahăr și 50 ml apă, aromatizat cu vanilie și înmoaie fiecare mucenic, apoi unge cu miere și presară cu nucă.
Servește mucenicii calzi și proaspeți, alături de un pahar de lapte.