Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete cu ardei copți. Secretul bunicilor de zeci de ani

de: Ionuț Vieru
26 08. 2023

Zacusca tradițională nu lipsește niciodată din casele românilor. În rândurile următoare vă vom prezenta o rețetă de zacuscă de vinete cu ardei copți și secretul folosit de bunici pentru a-i da un gust aparte.

Rețetă zacuscă de vinete cu ardei copți

Secretul pentru ca zacusca să aibă un gust cu adevărat deosebit stă în modul de preparare al vinetelor, gogoșarilor și ardeilor kapia. Toate acestea trebuie coapte pe plită sau la grătar pentru a avea o aromă aparte. Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2,5 kg vinete proaspete
  • 1 kg ardei kapia proaspeți ori gogoșari
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 g ceapă curățată
  • 500 ml suc gros de roșii sau 1 kg de roșii proaspete
  • 2 foi de dafin
  • 2 lingurițe sare
  • 1 linguriță rasă piper măcinat

Folosind exact aceste cantități veți avea în jur de opt borcane de zacuscă, a câte 300 de ml fiecare.

Citește și: La ce temperatură se coc vinetele la cuptor pentru zacuscă. Secretul bucătarilor pentru un preparat gustos

Mod de preparare

Pentru început, coacem vinetele pentru zacuscă, le decojim și le lăsăm la scurs, în strecurătoare, timp de circa două ore. După, le tocăm cu ajutorul unui cuțit inoxidabil și se pun într-un castron.

Ne apucăm de coacerea ardeilor kapia sau gogoșarilor, în același mod în care am pregătit vinetele, pe plită sau într-o tavă la aragaz. Mai apoi, se scot pe o tavă de aluminiu, se presară cu sare și se acoperă cu un capac ori folie de aluminiu, doar după ce am îndepărtat semințele și cotoarele.

Avem nevoie și de suc de roșii. Dacă nu aveți puteți face o pastă dintr-un kilogram de roșii proaspete. Acestea se opăresc, se scurg și se storc bine, apoi se dau prin mașina specială de tocat, de trei ori.

Acum că avem toate ingredientele principale preparate, trecem la pregătirea zacuștei. Pentru început, dăm prin blender 200 de grame de ceapă, apoi ardeii copți. Ceapa mărunțită și uleiul se pun într-o cratiță, pe foc mic. Călim ceapa, apoi adăugăm ardeii copți mărunțiți și se călesc și ei pentru câteva minute.

Citește și: Cum faci cea mai gustoasă zacuscă. Trucul bunicii ca să nu iasă prea uleioasă

Atunci când compoziția începe să clocotească, adăugăm vinetele tocate, sare, piper și două foi de dafin. Se adaugă și sucul de roșii și se amestecă foarte bine. Lăsăm totul la fiert, la foc mic, timp de 30 de minute. La final, se îndepărtează cele două foi de dafin, iar zacusca se pune fierbinte în borcane.