Cum faci cea mai bună pască de post. Secretul ca să îți iasă delicioasă

de: Anca Lupescu
09 04. 2024

Pasca este unul dintre preparate nelipsit în perioada sărbătorilor de Paște. Aceasta poate fi făcută cu aluat sau fără și cu adăugiri precum ciocolată sau chiar fistic. Dar cum faci cea mai bună pască de post? Dacă vrei să împarți pachete în postul Paștelui sau doar ți-e poftă de acest desert gustos, ți-am pregătit o rețetă perfectă de pască.

Ce este pasca și cum se face

Pasca este nelipsită de pe masa de Paște. Se face dintr-un aluat nedospit și făină, apoi este umplută cu brânză dulce și stafide. 

Această pâine semnifică promisiunea învierii trupurilor și a vieții veșnici. Faptul că aluatul este dulce are legătură cu împlinirea sufletească ce vine din sacrificiul postului.

Vezi și: A pus napolitanele în blender şi a făcut cea mai bună pască pentru Paşte. Aşa scapi de copt, e o reţetă specială

De asemenea, pasca se duce la biserică pentru a fi sfințită și poartă simbolul crucii, iar pe margine sunt fâșii de aluat răsucite, care simbolizează coroana de spini a lui Hristos.

Pe vremuri, pasca era cunoscută drept „pâinea săracilor” și se făcea din făină obținută din cinci cereale. Acest preparat simbolizează sacrificiul lui Iisus, care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor. 

De regulă, pasca se prepară în Sâmbăta Mare, în ajunul Învierii și trebuie să fie rotundă, cu semnul crucii făcut din aluat.

Aceasta se duce la biserică pentru a fi sfințită și se consumă în prima de Paște. De altfel, gospodinele fac semnul crucii cu mâna înainte de a pune pasca în cuptor, rostind cuvintele „Cruce-n casă, Cruce-n piatră, Dumnezeu cu noi la masă, Maica Precestă pe fereastră”.

Vezi și: Ce se mănâncă în prima zi de Paște. Primul aliment pe care trebuie să îl consumi. Aduce noroc și prosperitate

Cum faci cea mai bună pască de post

Pentru a face o pască de post, trebuie să respecți cu sfințenie câțiva pași importanți.

Ingrediente:

  • Blat:
  • 250g făină integrală
  • 1 plic drojdie uscată
  • 1 lingură zahăr
  • 50ml ulei de floarea soarelui
  • 100ml lapte de soia
  • Umplutura:
  • 2 cutii de tofu scurs și clătit (440g)
  • 100 ml lapte de soia
  • 2 portocale stoarse
  • 3 linguri e zahăr
  • 100g stafide
  • Esență de portocale
  • 2 linguri de rom sau esență

Pentru umplutură, pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau amestecă-le bine cu un blender vertical, în afară de stafide, pe care le pui după ce compoziția este omogenă. Lasă 15 minute compoziția deoparte cu stafidele înăuntru ca să se hidrateze.

Vezi și: Când se mănâncă pasca de Paște. Ziua în care este bine să o consumi pentru a fi sănătos și voios tot anul

Pentru această pască, cel mai bine este să folosești o tavă rotundă cu fund și inel detașabil. Unge forma cu puțin ulei, atât baza, cât și poeții.

Pentru aluat, amestecă și frământă ingredientele și lasă o oră la crescut. Apoi, întinde bine compoziția și pune-o în forme, tăind excesul de pe margini.

Din excesul de aluat, formează o cruce și dacă ai suficient aluat, fă și margine împletită.

Pune compoziția în aluat, nivelează totul, pune și crucea din aluat și marginea împletită și dă la cuptorul încins la 180 de grade pentru cam 40-50 de minute sau până se rumenește compoziția de tofu. Lasă să se răcească și apoi scoate pasca cu grijă din formă și servește.