Cum faci borş ca bunica. Reţeta gospodinelor din Moldova
Ciorbele sunt, de cele mai multe ori, acrite cu borș, deși acesta are și o alternativă reprezentată de zeama de lămâie. Află în rândurile de mai jos cum poți să prepari în propria ta bucătărie acest produs. Dacă vei respecta rețeta gospodinelor din Moldova, te vei bucura de borș acru cu gust autentic.
Unde și cum trebuie să ții huștele
Ciorbele și supele sunt unele dintre mâncărurile cel mai des preparate de gospodine. Pot fi mai dulci sau mai acre, în funcție de gusturi. Pentru acrirea ciorbei se folosește de cele mai multe ori borșul acru sau zeama de lămâie. Supele nu se acresc, de obicei, decât dacă există o anumită preferință în acest sens.
Poți cumpăra borș acru din comerț, de la magazin, supermarket sau chiar din piață. Cea mai bună și autentică formă a produsului este cea preparată de femeile de la țară. Tărâțele de grâu reprezintă ingredientul principal în prepararea borșului acru.
În materialul de astăzi, Playtech Știri îți explică cum să prepari borș acru. Ce trebuie să știi este că huștele se păstrează în recipiente de sticlă, nu în PET-uri, și se depozitează la temperaturi scăzute. Cel mai bine este să le ții la frigider, recipientul fiind menținut închis.
Pentru a prepara un borș acru cu gust autentic, ca în Moldova, este nevoie să ții tărâțele de grâu într-un mediu cald. Le poți pune chiar în bucătărie, într-un spațiu în care pătrund razele de soare. Ține cont de faptul că trebuie să le ferești de sursele de căldură, așadar nu le lăsa în apropierea aragazului.
Cum faci borș acru ca în Moldova
Ingrediente:
- 1 cană de tărâțe de grâu, preferabil bio;
- 1 cană de mălai;
- 5/6 felii de pâine neagră, fără aditivi;
- apă plată.
Mod de preparare:
- Se adaugă apă caldă peste tărâțele de grâu, într-un borcan, și se păstrează astfel peste noapte.
- Se adaugă apă fierbinte peste tărâțele de grâu, a doua zi.
- Se amestecă compoziția cu o lingură de lemn, se acoperă și se lasă la cald.
- Se amestecă compoziția o dată pe zi, timp de două zile.
- Se strecoară amestecul, după circa două zile.
Te-ar putea interesa și: Când se pune borșul în ciorba de perișoare. Greșeala care îi poate strica tot gustul, detaliul care face diferența
Borșul obținut se pune într-o sticlă în plastic sau într-un alt recipient și se depozitează la rece. Multe gospodine țin borșul la frigider. Îl poți folosi oricând la ciorba preferată.