Cum faci bani la Lidl, Kaufland și alte magazine din România, în loc să dai. Cât primești pe sticlele goale

de: Sabina Anastasia
26 01. 2023

Vrei să știi și tu cum faci bani la Lidl, Kaufland și alte magazine din țara noastră? Toți consumatorii pot să încaseze venituri în plus, ținând cont de un mic detaliu după ce își fac cumpărăturile. Dacă ai achiziționat băuturi îmbuteliate de la supermarketuri, nu arunca recipientele. Mesajul ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Cum faci bani la Lidl, Kaufland și alte magazine

Data viitoare când cumperi băuturi îmbuteliate de la supermarketuri Lidl, Kaufland sau care fac parte din alte lanțuri de magazine, nu mai arunca recipientele. Poate fi vorba despre o simplă sticlă de apă sau despre băuturi răcoritoare, băuturi spirtoase, bere, cidru, vin și altele. Poți să primești bani de la reprezentanții magazinelor, dacă ții cont de un mic detaliu.

Sistemul de Garanţie – Returnare (SGR) a intrat în linie dreaptă. Până la finalul lunii februarie 2023, toți producătorii și comercianții trebuie să se înregistreze în sistemul amintit. Cu ajutorul lui, românii vor putea să primească bani pentru reciclarea sticlelor goale. Vorbim despre ambalaje de tip pet, sticlă, dar și metal. Se fac bani din reciclat.

Prin sistemul SGR, toți consumatorii trebuie să achite o taxă sau garanție de 0, 50 lei când cumpără o băutură îmbuteliată. Aceasta din urmă trebuie să prezinte un volum cuprins între 0, 1 și 3 litri pentru a putea fi înregistrată corespunzător. După golirea ambalajului, românii pot returna recipientul la punctele organizate de comercianți în cadrul supermarketurilor.

În schimbul reciclării recipientelor în care se afla inițial băutură, consumatorii vor primi, la final, 0, 50 lei pentru fiecare ambalaj. Atenție, nu va fi nevoie de prezentarea bonului fiscal în acest sens. Sistemul SGR trebuie să fie operațional începând cu data de 30 noiembrie, potrivit ultimelor informații.

Ce se întâmplă cu sticlele goale de băuturi

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a organizat o întâlnire cu reprezentanții lanțurilor de magazine din țara noastră. La finalul discuțiilor, oficialul a anunțat că zeci de mii de producători și comercianți vor fi luați în evidență pentru implementarea sistemului SGR. Se va întâmpla la finalul lunii februarie 2023.

„Sistemul de garanție-returnare (SGR) este esențial pentru reforma în domeniul gestionării deșeurilor în România. Este un sprijin pentru cetățenii care vor să participe la colectarea separată a deșeurilor din ambalaje”, a transmis ministrul UDMR Tanczos Barna.

În prezent, pe piața din România, există aproape șase miliarde de ambalaje, arată cele mai recente date publicate de Ministerul Mediului. Începând de anul viitor, acestea vor intra în evidența SGR. Trebuie precizat că reprezentanții companiilor de retail din țara noastră susțin implementarea sistemului de reciclare a ambalajelor de tip pet, sticlă și metal.