Cum faci Aligot, piure de cartofi cu brânză. Această rețetă este delicioasă și foarte ușor de preparat
Cum faci piure de cartofi cu brânză. Această rețetă este una delicioasă și foarte ușor de preparat. Aligotul este un fel de mâncare franțuzesc potruvit pentru iarnă datorită conținutului său caloric.
Cum faci Aligot, piure de cartofi cu brânză
Aligotul este format dintr-un piure de cartofi amestecat cu o brânză moale numită Toma, o brânză italiană, moale sau semi-tare, din lapte de vacă, renumit pentru calitățile sale de topire, obținând o textură ultra elastică. Aceasta este o rețetă delicioasă, aromată și extrem de simplu de preparat. Totuși, rețeta de aligot are micile ei secrete, de care trebuie să ții cont și tu. Dacă nu ai găsit această brânză, o poți înlocui fără probleme cu Emmental, Gruyère, Cantal sau Raclette.
1 kg cartofi
1 linguriță sare
1 linguriță piper
1 cățel de usturoi
250 gr smântână
400 gr brânză Toma
4 cârnați proaspeți
Mod de preparare
Cojește cartofii, pune-i într-o cratiță și acoperă-i cu apă rece. Adaugă o lingură de sare. După ce fierbe apa, gătește cartofii timp de 30 de minute. Se scurge apa. Se încălzește smântâna apoi, iar după ce cartofii s-au fiert, ei se pot trece printr-o sită pentru o textură fină. Se pune sare și piper după gust. Apoi, se decojesc, se zdrobesc, se adaugă cățelul de usturoi. Se amestecă totul și se încălzește. Separat, se gătesc într-o tigaie și cârnații. Pur și simplu, ei se rumenesc într-o tigaie fierbinte. Se dă apoi deoparte.
Se taie brânza Toma în bucăți mici. Când piureul este fierbinte, se adaugă smântână care a fost încălzită anterior și se amestecă bine. Adaugă bucățălile de brânză puțin câte puțin, se amestecă constant cu o lingură de lemn. Se amestecă constant până ce toată brânza este bine integrată și se va obține o textură foarte elastică. Se servește imediat cu cârnații făcuți anterior. El se serveşte fierbinte, ca fel principal sau ca garnitură.
Rețetă de piure clasic
Dacă vreți să optați pentru un piure clasic, ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de cartofi albi (5 bucăți), 120 g unt gras cu 82% grăsime,
300 ml lapte gras cu minim 3,2% grăsime (cantitatea este aproximativă puteți folosi 250 sau chiar peste 300), 20 g sare grunjoasă. Ca și mod de preparare, se curăță cartofii și se spală bine, se taie sferturi și se pun la fiert cu apă rece. Se fierb cartofii până se rup ușor. Se scurge apa, se începe zdrobirea lor, punând și untul și se continuă amestecarea. De menționat este că laptele trebuie neaparat să fie fierbinte când îl adăugăm în piure, amestecând încontinuu.