Cum faci acasă salata de vinete cu ceapă. Gospodinele au un truc neștiut

de: Ana Chivu
24 11. 2020

Pare simplă, dar trebuie să știi să îi dai gust. Nu-ți trebuie multă îndemânare în bucătărie pentru ea, are puține ingrediente și e perfectă pe platoul cu aperitive. Salata de vinete poate să fie preparată de oricine. Cum să-ți iasă perfect? Cu ce o poți combina și cum să o prepari?

Rețetă pentru salată de vinete cu ceapă

Salata de vinete e tradițională, sănătoasă, ușor de preparat și destul de ieftină. Multe dintre gospodine își pun vinetele coapte vara pe grătar la înghețat ca să le aibă în toate sezoanele. Acestea le curăță, le taie și le porționează perfect pentru cât au nevoie la o masă. Ulterior le dezgheață și le prepară în funcție de gusturile celor dragi pe care-i așează la masă. Salara de vinete e una din mâncărurile verii pentru că e foarte răcoroasă și ține locul unui prânz copios, dar se regăsește și pe plaourile de sărbători. În perioada comunistă, o găseam într-o roșie decupată cu zimți alături de celebrele icre întinse pe o felie de lămâie și de cârnații tăiați în floare. De dragul nostalgiei, dar și pentru gust, românii au rămas la aceleași preferințe când vine vorba de meniul care deschide o cină. O salată de vinete presupune ingrediente cât mai simple, astfel că o poți asezona cu usturoi, maioneză, ardei copți, smântână sau pastă de susan. Turcii o combină cu carnea tocată foarte condimentată pusă pe o lipe alături de câteva legume și mult pătrunjel.

  • Cum să alegi vinetele?
    „Acum că știi cum să alegi vinetele trecem la pasul următor, acela al coacerii. Ideal ar fi ca vinetele să fie coapte pe grătar, la foc, Gustul ușor afumat fiind de neegalat pentru o salată de vinete. Dacă nu dispui de un grătar deschis, cu lemne, poți coace vinetele pe ochiul de la aragaz. Ai grijă să protejezi suprafața aragazului cu folie de aluminiu și să ții fereastra larg deschisă sau hota pornită la maxim”, arată paginadebucate.ro

Ingrediente:
3 vinete
o ceapă
ulei
zeamă de lămâie sau oțet
sare

Mod de preparare:
Înțeapă vinetele cu furculița sau cuțitul și așează-le pe foc sau în cuptor ori direct pe flacăra aragazului. După ce vinetele sunt coapte, lasă-le să se liniștească preț de 10 minute. Poți face asta într-o tavă. Curăță vinetele de coajă și apoi lasă-le la strecurat pentru a elimina sucul amar. Toacă vinetele cu ajutorul unei ustensile de lemn și pune totul într-un bol mare unde le omogenizezi cu ceapa. Poți să le amesteci cu ingredientele precizate anterior! Adaugă sare și o lingură de zeamă de lămâie sau oțet și amestecă din nou bine. Continuă să adaugi ulei în câteva reprize, mai apoi ajustează gustul în funcție de preferințele pofticioșilor de la masă.