Cum faci acasă iaurt grecesc. Ai nevoie doar de două ingrediente. Nu vei mai cumpăra niciodată iaurt din comerț
Iaurtul grecesc este o varietate de iaurt cu o consistență mai groasă și cremoasă decât iaurtul obișnuit. Acest tip de iaurt este obținut prin procesul de strecurare pentru a elimina o mare parte din zer, ceea ce îl face să fie mai gros și să conțină o concentrație mai mare de proteine. Dar cum faci acasă iaurt grecesc? Procesul este foarte simplu.
Cum se obține iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc are un gust bogat și cremos, precum și o notă ușor acrișoară specifică iaurtului.
Este o alegere populară pentru micul dejun, dar poate fi, de asemenea, folosit într-o varietate de rețete și preparate culinare.
Citește și: Din ce este făcut iaurtul din comerţ. Ingredientul care trebuie să te pună pe gânduri
Acesta este cunoscut pentru conținutul său ridicat de proteine și pentru faptul că este mai sățios decât iaurtul obișnuit.
Iaurtul grecesc este strecurat pentru a elimina cea mai mare parte din zer, rezultând un iaurt cu o consistență mai groasă decât iaurtul obișnuit, păstrând totuși gustul specific și acru al iaurtului.
Iaurtul grecesc făcut în casă are un gust mai bun și o textură frumoasă și catifelată decât cel din comerț. Este mai economic decât cel cumpărat și mult mai gustos.
Îl poți consuma la micul dejun cu fructe, cereale, ovăz, miere și multe alte combinații.
Cum faci acasă iaurt grecesc
Ca să faci iaurt grecesc ai nevoie de o bucată de tifon, un termometru pentru lapte, o cană cu iaurt și lapte.
Pune laptele într-o oală cu fundul gros și așează-o pe foc mic spre mediu. Fierbe laptele timp de 18-20 de minute până când temperatura lui atinge 85°C. Ia de pe foc.
Te-ar putea interesa și: Ce diferențe sunt între iaurt și chefir, de fapt. Ce este mai bine să alegi
Lasă laptele să se răcească timp de 22-24 de minute până când temperatura lui atinge 45°C.
Folosind un pahar sau o cană, adaugă o lingură plină de iaurt și jumătate de cană de lapte încălzit. Amestecă bine cu un tel și adaugă-l la restul laptelui din oală. Amestecă bine.
Acum iaurtul trebuie să se îngroașe într-un mediu cald. Îl poți pune în cuptorul electric aprinzând doar lumina, nu și căldura. Lasă oala în cuptorul cald timp de 6-8 ore.
Alternativ, poți încălzi cuptorul la 45°C. Așează o sită deasupra celei mai înalte oale pe care o ai pentru a permite lichidelor să se adune în partea de jos fără a atinge sita și tifonul.
Vezi și: Ce conține, de fapt, iaurtul Pilos din magazinele Lidl. Detaliul pe care mulți nu îl observă
Toarnă iaurtul în sită. Leagă tifonul în jurul iaurtului și așază-l în frigider cel puțin 3 ore. Iaurtul este gata.
Sfaturi și trucuri pentru iaurt grecesc de casă
Nu arunca lichidul care se scurge din iaurt. Este zer și conține multe proteine bune. Poate fi adăugat în smoothie-uri, supe și tocănițe, sau chiar în fulgii de ovăz.
Cuptorul este un loc suficient de cald pentru fermentare. Dacă aprinzi doar lumina, fără să umbli la temperatură, locul va fi cald, numai bun pentru a dospi aluaturi.
Te-ar putea interesa și: De ce să pui iaurt pe plantele de apartament. Detaliul care schimbă complet florile
Poți de asemenea să încălzești cuptorul la 45°C și să lași iaurtul să se odihnească acolo. Ai putea avea nevoie de mai puține ore dacă alegi această metodă. Verifică după 3-4 ore dacă iaurtul are consistența dorită.
Grecii adoră să servească iaurtul drept desert cu miere și nuci. Alternativ, poți face celebra portokalopita – prăjitura grecească cu foietaj și portocale, iaurt și anason stelat; este o delicatesă irezistibilă.
Din iaurt grecesc poți face lipii pufoase de case, chifle de burger, sosuri sănătoase, tzatziki, mujdei și multe altele.