Cum faci acasă chifteluțe cu orez. Rețeta perfectă pentru perioada Postului Mare
Suntem în perioada Postului Mare, motiv pentru care gospodinele găsesc tot felul de rețete ingenioase pentru a găti cele mai gustoase preparate care să nu conțină carne, ouă sau lapte. Celebrele chifteluțe cu orez sunt preferate românilor pentru a putea fi savurate, înainte de sărbătorile pascale. De ce ingrediente ai nevoie.
Rețetă de chifteluțe de post cu orez
Ingrediente:
- 25 g de ciuperci sălbatice uscate amestecate
- margarină/ unt
- ulei de arahide, pentru prăjire
- 1 ceapă mică curățată și tăiată mărunt
- 1 cățel de usturoi, decojit și zdrobit
- 250 g de orez pentru risotto
- 125 ml de vin alb sec
- 500 ml de bulion de legume sau de pui
- 25 g de brânză tofu/ parmezan ras
- 9 mini bile de cașcaval de post/ mozzarella sau ½ bilă mare
- 1-2 ouă (opțional)
- aproximativ 100 g de făină simplă
- 125 g de pesmet panko sau pesmet obișnuit
- sare de mare și piper negru proaspăt măcinat
- felii de lămâie, pentru a servi (opțional)
Mod de preparare:
Pentru început, vei înmuia ciupercile pentru mâncare în 250 ml de apă fierbinte, preț de 20 de minute. Încălzești, apoi, o tigaie sau o cratiță cu pereții înalți, cu bază grea, la foc mediu. Adaugă o bucată generoasă de unt sau margarină și un strop de ulei. Sotează ceapa și usturoiul vreo 5 minute, până când se înmoaie.
În continuare, vei adăuga orezul și vei amesteca constant timp de câteva minute, până când boabele vor deveni ușor translucide pe margini. Degresează tigaia, toarnă vinul și răzuiește bucățile de pe fund. Pune pe foc pentru 1-2 minute, până se arde alcoolul.
Între timp, trebuie să încălzești bulionul și să adaugi lichiorul de înmuiere de la ciuperci. Pune o lingură din amestecul de bulion fierbinte în orez și amestecă totul, la foc mediu, până când este absorbit. Apoi, vei adăuga încă o lingură.
Repetă procesul până când vei termina tot bulionul și orezul devine fraged, dar încă al dente. Nu utia să te asiguri că amesteci mâncarea, în mod regulat, timp de 20 de minute, pentru a crea un risotto cremos.
Se taie ciupercile rehidratate în bucăți mici și se amestecă ușor în orezul fiert. Se adaugă o bucată de unt sau margarină și parmezanul, apoi amestecăm bine. Dacă nu ai parmezan, poți folosi brânză tofu.
Asezonează totul, după gust, apoi lăsați risotto-ul să se răcească. Dacă folosești mini bile de mozzarella sau cașcaval de post, acestea se taie în două. În cazul în care folosești o parte dintr-o bilă mai mare, taie-o în cuburi de 1,5-2 cm.
Pregătește 3 farfurii adânci, în care vei pune, pe rând, oul bătut în primul, făina (asezonată cu un vârf de cuțit de sare și piper) în al doilea și pesmetul în al treilea.
După ce s-a răcit risotto, tăvălește orezul în bile de mărimea unei mingiuțe de golf. Pune o bucățică de mozzarella sau cașcaval de post în mijlocul fiecărei bile și asigură-te că brânza este complet acoperită.
Lasă chiftelele în frigider pentru 30 de minute, apoi le poți servi. Rețeta asta de chiftele fără carne, de post, este ideală în această perioadă.