Cum faci acasă cele mai bune gogoși de post. Secretul să iasă pufoase

de: Ana Chivu
03 04. 2022

Gogoșile sunt de departe preferatele copiilor, mai ales dacă le servești cu o cremă de ciocolată înauntru sau le decorezi cu ciocolată topită pe deasupra. Cum poți să te bucuri de ele chiar și în această perioadă de post? Deși nu credeai că le poți prepara și fără ou, lapte sau unt, există câteva rețete care îți demonstrează contrariul. Cu ce ingrediente înlocuiești produsele de origine animală și care este secretul să iasă pufoase?

Rețetă pentru gogoși de post

Nu trebuie să renunți la preparatele iubite ale familiei și ale invitaților tăi dacă este post. Există multe metode de a înlocui produsele de origine animală care stau de obicei la baza rețetelor pe care le gătești în mod normal.

Cu acest desert sigur vei da lovitura în weekend, atunci când îi vei pofti pe cei dragi la masă. Ai mai jos ingredientele pe care le vei pune pe lista de cumpărături!

  • Ingrediente

o jumătate de kilogram de făină albă
200 ml de apă
50 ml de apă
4 linguri de zahăr
un pliculeț de zahăr vanilat
o lingură de esență de vanilie
25 de grame de drojdie proaspătă
un vârf de cuțit de sare
ulei pentru prîjit
zahăr pudră
cremă de ciocolată (opțional)

Mod de preparare

Pune drojdia într-un castron mic, două linguri de apă călduță și o lingură de zahăr, iar mai apoi amestecă foarte bine. Lasă maiaua să crească și între timp pune într-un vas mai mare făina, restul de zahăr, sare și zahăr vanilat.

Pune apa la încălzit și adaugă peste compoziție maiaua. Apa se toarnă alături de ulei și esența de vanilie. Aluatul se frământă și se lasă la crescut pentru cel puțin 30-40 de minute.

Împarte aluatul în două bucăți din care se întind două foi pe o suprafață cu făină. Formează gogoșile cu ajutorul unui pahar și pune la prăjit în ulei foarte bine încins, cu distanță între ele.

Ele pot fi umplute cu gem sau dulceață sau pentru copii cu cremă de ciocolată. De asemenea, le poți decora cu puțină ciocolată topită, trăgând linii pe vertical și mai apoi orizontal pe deasupra lor.

Desigur că o opțiune simplă este să le servești în mod clasic, pudrate cu zahăr sau cu o cremă de vanilie în interior. Dacă nu este perioada postului, specialiștii recomandă să folosești cu toată încrederea unt și lapte, pentru că astfel vor ieși extrem de pufoase și cu o aromă incredibilă. Este util să folosești coaja de citrice pentru un gust aparte.