Salata de cartofi este un fel de mâncare din cartofi fierți și o varietate de alte ingrediente. În general, este considerată o garnitură, deoarece însoțește de obicei felul principal. Se crede că preparatul își are originile în Germania, răspândindu-se în mare parte în Europa și mai târziu în coloniile europene.
Salata americană de cartofi provine cel mai probabil din rețetele aduse în SUA prin imigranți germani și europeni în secolul al XIX-lea. Salata de cartofi în stil american se servește rece sau la temperatura camerei. Ingredientele includ adesea maioneză sau iaurt ori smântână, ierburi și legume.
Pune într-o oală apă și puțină sare și fierbe cartofii tăiați cuburi mari. Ai grijă, însă, la acest pas. Nu îi lăsa prea mult pe foc, altminteri vei avea parte de niște cartofi cu o textură făinoasă. Pentru a te asigura că ei au o textură perfectă, poți gusta după 10 minute. Acum, montează salata! Amestecă într-un bol încăpător ceapa tăiată mărunt cu uleiul, muștarul, oțetul și ierburile. Ulterior, adaugă cartofii scurși de apă și amestecă bine. În final, poți asezona cu sare și piper, după gust.
Cartofii fac parte din lista alimentelor cu indice glicemic mare. Creșterea glicemiei este destul de rapidă după ce i-am consumat, tocmai de aceea asocierea cu alimente bogate în proteine, cum ar fi somonul, încetinește digerarea și absorbia carbohidraților aduși de cartof.
100 de grame de cartofi aduc un aport de 95 de kilocalorii și 21 de grame de carbohidrați. Dintre minerale: fier 1 mg, magneziu 30 mg, calciu 18 mg și sodiu 14 mg. Este de menționat aportul important de potasiu și faptul că absorbția sa din cartofi este superioară celei din suplimentele cu potasiu. Așadar, dacă știm să pregătim mâncarea și suntem atenți la cantitățile din farfurie, putem beneficia de aportul important de vitamine și minerale al cartofilor, evitând creșterea în greutate.
Pregătește cuptorul la 200 de grade Celsius. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și unge-o cu puțin ulei, apoi șterge bine fileurile de somon cu un prosop de hârtie și așază-le în tavă cu pielea în jos. Asezonează cu sare și piper și ține la cuptor timp de 10-12 minute ori până când partea din centru a fileurilor devine opacă.