Cum faci acasă cea mai bună prăjitură Carpați. Secretul să iasă la fel ca în cofetărie

de: Ștefan R. Apostol
13 06. 2021

Bucătăria românească este încă relativ necunoscută la nivel internațional. Dar asta nu înseamnă că nu merită explorată. Rețetele tradiționale românești reunesc un amestec de ingrediente și influențe din bucătăriile balcanice, turcești, sârbe, germane și maghiare. Pe lângă rețetele deja celebre de mâncăruri delicioase, românii au și rețete pentru prăjituri, la fel de gustoase. Printre acestea se numără și rețeta pentru prăjitura „Carpați”.

Specificul unic al prăjiturilor românești

Gospodinele românce păstrează, din familie, diferite rețete pentru prăjituri delicioase. Fie simple, sau fie mai puțin complicate, prăjiturile românești au o anumită savoare. Specific pentru deserturile tradiționale românești sunt prăjiturile cu mai multe straturi cu una sau mai multe creme adesea făcute cu unt și ouă.

De obicei, straturile sunt coapte în avans pentru a le permite să se înmoaie, iar prăjiturile se îmbunătățesc de obicei dacă sunt lăsate să stea până a doua zi, permițând aromelor să se amestece. Printre multele rețete aflate în lumea desrturilor românești se  numără și prăjitura „Carpați”. Mulți dintre noi ne aducem aminte de pe vremea copilăriei de aceste prăjituri regăsite în cofetării.

Cea mai bună rețetă pentru prăjitura „Carpați”

Prăjitura „Carpați” este culmea fiecărei mese festive, nu numai datorită prezentării sale frumoase, ci și datorită gustului său. Este nevoie de ceva timp pentru a coace opt straturi de prăjitură, dar efortul dă roade, în timp ce crema de ciocolată lipește straturile împreună. Această prăjitură stratificată este făcută din foi de tort foarte subțiri și cremă de caramel și acoperită cu ciocolată topită.

Prăjitura „Carpați”  este foarte simplă, dar trebuie să lucrați puțin pentru a întinde foile.  Aluatul este moale și ușor de lucrat. Pentru a asambla prăjitura, ar trebui să începeți prin stratificarea tortului: 1 foaie și 1 strat de cremă, alternativ. Apoi tăiați tortul în 3 bucăți egale și fiecare bucată în jumătăți, în diagonală. Veți avea astfel două piese în formă de triunghi. Apoi puneți triunghiurile cu marginea mică în jos, spate în spate. Glazurați cu ciocolată topită, presărați niște fulgi de nucă de cocos sau niște nuci zdrobite și tortul este gata.

După ce asamblați tortul, trebuie să îl păstrați la frigider cel puțin 6 ore pentru a permite foilor de tort să se înmoaie. Ingredientele de mai jos sunt pentru un preparat suficient pentru a hrăni toți invitații sau membrii familiei.

Ingrediente pentru prăjitura „Carpați”

Pentru foi:
– 4 ouă
– 300 gr (1 și 1/2 cană) zahăr
– 300 ml (1 cană și 1/4 + 1 linguriță) ulei vegetal
– 300 ml (1 cană și 1/4 + 1 linguriță) de lapte
– 1 linguriță bicarbonat de sodiu
– 1-1,25 kg (2,20-2,75 lbs) făină

Pentru smântână:
– 1,5 L (6 și 1/3 cani + 1 linguriță) de lapte
– 130 gr (1 cană) făină
– 400 gr (2 cani) zahăr granulat
– 200 gr (1 cană minus 2 linguri) unt

Pentru glazură:
– 200 gr (7.05 oz) ciocolată neagră
– 50 gr (4 linguri) unt
– 150 ml (2/3 cesti minus 1 lingurita) lapte

Recomandare

Trebuie să rulați aluatul chiar pe hârtia pergament. Deci, ar trebui să începeți prin pregătirea hârtiei pergament. Așezați tava de copt deasupra hârtiei pergament și trageți forma acesteia, apoi tăiați urmând linia. Pregătiți 9 foi de hârtie pergament. Așezați ouăle și zahărul într-un castron mare și amestecați până la spumă. Se toarnă uleiul vegetal și laptele și se amestecă după fiecare. Adăugați bicarbonatul de sodiu.

Adăugați făina, treptat, și amestecați cu o lingură de lemn pentru a încorpora. Când aluatul devine prea gros pentru a se amesteca, continuați să frământați cu mâna până când se încorporează întreaga făină. Ar trebui să obțineți un aluat pufos. Dacă aluatul este prea lipicios, ar trebui să adăugați mai multă făină.

Așezați aluatul pregătit pe suprafața de lucru cu făină și împărțiți-l în 9 bucăți egale. Așezați 1 bucată de aluat pe o foaie de hârtie pergament și celelalte 8 puneți-le de-o parte. Folosind un făcăleț presărat cu făină, întindeți aluatul într-o foaie foarte subțire, la fel de mare ca hârtia pergament. Aluatul ar trebuie să fie moale și ușor de lucrat. Înțepați aluatul cu o furculiță și lăsați-l deoparte.

Repetați cu restul de 8 bucăți de aluat. Recomandarea este  să pregătiți toate foile și apoi să începeți să le coaceți. Coaceți foile de prăjitură, una câte una, la 180 ° C timp de aproximativ 10 minute, sau până când marginile se rumenesc. Așezați foile de tort una peste alta și lăsați să se răcească.

Pregătiți crema pentru prăjitura „Carpați”

Folosiți o tigaie pentru a încălzi zahărul la foc mediu. Se amestecă constant. Mențineți-l pe foc până când zaharul se topește intr-un lichid gros. Se ia de pe foc și se adaugă făina, treptat, amestecând cu o lingură de lemn pentru a încorpora.

Se toarnă laptele și se amestecă pentru a se combina. Așezați tigaia înapoi pe aragaz și continuaț, amestecând des, până se îngroașă. Se ia de pe foc și se adaugă untul. Se amestecă până când untul se topește și se încorporează. Apoi se lasă deoparte să se răcească.

Cum asamblați prăjitura „Carpați”

Va trebvui să stratificați preparatul: 1 foaie de tort si 1 strat de cremă, alternativ. Ultimul strat trebuie să fie crema pentru a ajuta cele 2 bucăți de tort să se lipească între ele. Acoperiți tortul cu folie de plastic și așezați deasupra o altă tavă de copt. Așezați deasupra ceva greu, cum ar fi 2 pachete de orez sau zahăr sau 2 sticle de lapte pentru a apăsa tortul și a înmuia foile. După sta băgați-l la frigider tortul cel puțin 6 ore.

Cum glazurați prăjitura

Scoateți prăjitura din frigider. Îndepărtați folia de plastic. Tăiați și aruncați marginile. Tăiați tortul în 3 bucăți egale, pe lungime. Așezați o bucată de tort pe un tocător, chiar pe margine. Cu un cuțit lung și ascuțit, tăiați tortul în diagonală, pe lungime. Veți primi două piese în formă de triunghi. Așezați cele două bucăți de tort pe un platou, spate în spate, cu marginea mică în jos, și apăsați-le ușor pentru a lipi împreună. Repetați cu restul de bucăți de prăjitură.

Pentru a pregăti glazura, puneți ciocolata, untul și laptele într-o tigaie rezistentă la căldură. Puneți tigaia la foc mediu și fierbeți, amestecând des, până când ciocolata și untul se topesc complet. Se lasă să se răcească aproape de temperatura camerei. Glazura trebuie să fie groasă, dar fluidă. Glazura tortul. Presărați niște fulgi de nucă de cocos. Băgați prăjitura din nou în frigider  până când glazura este fermă.

Dacă mănânci această prăjitură, vei avea senzația că într-adevăr ai cucerit Munții Carpați! Poftă bună!