Cum făcea coliva Elena Ceaușescu, de fapt. Ce truc secret avea și l-a dezvăluit unei singure femei
Coliva este un fel de mâncare pregătit, în cele mai multe cazuri, de gospodine pentru ceremoniile de înmormântare sau la pomenirea persoanelor dragi decedate. Totuși, pentru multă lume, reprezintă pur și simplu un desert, cum a fost și cazul Elenei Ceaușescu. Soția fostului președinte al României folosea mereu un ingredient secret. A dezvăluit trucul unei singure femei.
Rețeta secretă de colivă a Elenei Ceaușescu
Potrivit credinței populare, coliva ar simboliza însăși Biserica. În perioada comunismului, Nicolae Ceaușescu a demolat lăcășurile de cult din România, iar ortodoxia era un subiect greu de digerat pentru dictatorul român. Asta nu a împiedicat-o pe Elena să prepare desertul delicios, pe care îl iubea. Dezvăluirea a fost făcută public chiar de menajera familiei Ceaușescu. Femeia a și divulgat ingredientul secret folosit de soția președintelui.
„A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt.
Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot”, a scris Suzana Andreiaș, menajera familiei Ceaușescu, în volumul „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”.
Ingrediente și mod de prepare
Cum se prepară rețeta de colivă. Ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de grâu (arpacaș), 1 kg miez de nucă, 250 grame zahăr, coaja rasă de la o lămâie, coaja rasă de la o portocală, scorțișoară, esență de rom (după gust).
Pentru ornat îți trebuie: zahăr pudră sau pesmet din biscuiți, cacao și bomboane fondante.
Cu o zi înainte, alege arpacașul, îndepărtând pleava și bucățelele de grâu sparte. Spală-l în nouă ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și pune-l la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit. Când începe să fiarbă apa, redu flacăra. În timpul fierberii nu amesteca deloc cu lingura, ci mișcă oala din când în când, pentru ca grâul să nu se lipească. Lasă pe foc până când apa scade. În momentul în care apa a scăzut aproape complet, adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Mai lasă 5-10 minute să fiarbă, până nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”.
Sfaturi prețioase pentru un desert delicios
După ce a fiert, răstoarnă grâul într-o oală smălțuită și acoperă cu un ștergar umed (să nu prindă coajă). Tot seara poți curăța și miezul de nucă. Dă jumătate din cantitate prin mașina de tocat, iar restul se va tăia în bucățele mai mici.
Dimineața, dacă s-a format coajă la grâu, îndepărteaz-o cu grijă. Pune miezul sfărâmat și un sfert din cantitatea de nucă dată prin mașina de tocat. Adaugă aromele (după gust), esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și de portocală. Frământă cu mâna toată compoziția, apoi pune-o pe platouri. Presară pe deasupra restul de nucă măcinată și zahărul pudră. Ornează coliva cu miezul de nucă păstrat și bomboane fondante.