Cum face Sorin Bontea pâinea. Rețeta juratului de la Chefi la Cuțite, folosește un singur gram de drojdie
Puține lucruri se pot compara cu aroma reconfortantă de pâine caldă ce învăluie locuința toamna. Chef Sorin Bontea a dezvăluit ce rețetă respectă pentru a prepara pâine de casă. Nu folosește decât 1 singur gram de drojdie, însă rezultatul mulțumește pe toată lumea. Iată cum trebuie să procedezi și tu!
Secretele pâinii lui Sorin Bontea
Sorin Bontea, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din România și jurat la show-ul culinar Chefi la Cuțite, difuzat de Antena 1, a dezvăluit cum prepară pâine de casă cu doar 1 singur gram de drojdie. Procesul nu este deloc dificil, însă durează mai mult timp.
Chiar și așa, rezultatul final merită așteptarea, susține Chef Sorin Bontea. Rețeta bucătarului presupune folosirea a cinci ingrediente, printre care și puțin ulei de măsline. Acesta se folosește pentru a unge cutia în care se lasă coca pentru pâine la dospit.
În cazul în care coca nu se pune la dospit într-o cutie unsă cu ulei de măsline, aluatul trebuie să stea într-un bol de bucătărie cu apă călduță, potrivit bucătarului Sorin Bontea. Află în continuare care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă și cum trebuie să prepari pâinea.
Rețeta lui Sorin Bontea de pâine
Ingrediente:
- 1 kg făină;
- 20 g sare;
- 1 g drojdie;
- 780 ml apă caldă;
- puțin ulei de măsline.
Mod de preparare:
- Se amestecă într-un vas de bucătărie făina cu drojdia și sarea.
- Se frământă amestecul câteva minute, cu grijă să nu facă cocoloașe.
- Se lasă coca la dospit 30 de minute, într-o cutie cu puțin ulei de măsline pe fund, acoperită.
- Se repetă procesul de împăturire a sa de 4 ori, la fiecare 20 de minute.
- Se lasă coca la dospit peste noapte, aproximativ 12 ore.
- Se împarte coca în două părți egale și se împăturește trăgând „ca la brânzoaice” colțurile de „cam opt ori” către centru.
- Se lasă coca la dospit încă 50 de minute, într-o cutie cu puțină făină pe margine.
- Se încălzește cuptorul la 250 grade Celsius și se introduce o cratiță de fontă în cuptor.
- Se lasă cratița la încins în cuptor aproximativ 30 de minute.
- Se pune aluatul dospit, în forma dorită, în cratița cu capac și se lasă 40 de minute în cuptor.
- Se îndepărtează capacul de la cratiță și se mai lasă aluatul 15 minute în cuptor.
Chef Sorin Bontea a explicat că rețeta în cauză presupune un proces mai lung de preparare a pâinii. Cu toate acestea, bucătarul este convins că merită așteptarea. Pâinea va avea un gust divin. Poftă bună!