Cum face Chef Scărlătescu cel mai bun cozonac. Rețeța celebrului bucătar

de: Năstase Mirabela
21 10. 2020

Cozonacul este un preparat nelipsit de pe masa românilor de sărbători, însă nu este tocmai simplu de preparat. Astfel, rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu te va ajuta foarte mult dacă ești la primul tău cozonac, iar dacă ai experiență în materie, cu siguranță te va ajuta să-ți iasă un preparat delicios. Rețeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu este una care păstrează gustul autentic românesc. Va ieși, cu siguranță, un cozonac pufos și delicios, un succes mare pe masa de sărbători.

Ingrediente  cozonac, rețeta lui Cătălin Scărlătescu

  •  1 kg făină
  • 250 gr zahăr
  • 450 gr lapte
  • 5 ouă
  • 60 gr drojdie
  • 300 gr unt belgian
  • 500 gr nucă
  • 200 gr rahat
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30 gr portocală confiată
  • 30 gr coajă de lămâie

Mod de preparare cozonac, rețeta lui Cătălin Scărlătescu

Mai întâi se amestecă drojdia cu 100 ml de lapte și trei linguri de făină. Această compoziție, maiaua, se lasă să crească până își dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zahărul, apoi se amestecă până ce se dizolvă. Apoi, gălbenușurile se freacă cu sarea. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua. Apoi, se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic. Această cmpoziție se lasă la dospit aproximativ o oră. Apoi, se ia o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiană, rahat și stafide și se rulează. Rulada obținută astfel, se secționează în două pe lungimea ei, iar cele două părți astfel obținute se împletesc, după care se ung cu ou. Ele se pun într-o formă tapetată în prealabil cu unt și făină și se lasă la dospit pentru aproximativ două ore. Iar când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru aproximativ 45 de minute – 1 oră, la 160 grade.

Cine este Cătălin Scărlătescu

Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai apreciați chefi din România, iar la ora actuală este membru în juriul „Chefi la cuțite”, show-ul culinar de la Antena1, alături de chef Sorin Bontea și chef Florin Dumitrescu. S-a născut la data de 20 iulie 1972, în Constanța. A avut pasiunea pentru bucătărie încă de mic, inspirat fiind de bunica sa.

„Bunica mi-a arătat în copilărie ce înseamnă mâncarea cu gust și toate preparatele ei mi-au rămas în suflet. Țin minte că gătea la începutul săptămânii mâncare de cartofi și fasole scăzută, care sâmbăta se transforma în fasole bătută. La desert aveam faimoasa prăjitură cu bulion, preferata mea. Nu avea mult timp sau multe ingrediente la dispoziție, dar reușea să ne pună pe masă rețetele ei de suflet, rețete pe care le-am dus mai departe cu mine până în ziua de azi”, spune Chef Cătălin Scărlătescu.