Cum diferă zahărul brun de cel alb? De ce toată lumea preferă a doua variantă
Poate ai observat că, de multe ori, atunci când ești servit cu o cafea, găsești alături și pliculețe de zahăr alb și de zahăr brun. Ambele sunt folosite pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul, dar știi care e diferența dintre ele?
Principala diferență dintre zahărul alb și cel brun e legată de modul în care sunt procesate. Spre exemplu, spre deosebire de zahărul alb, cel brut de trestie nu este procesat. Ceea ce…poate fi mai bine sau mai rău, depinde cum preferi.
Specialiștii susțin, însă, că, dacă zahărul este procesat în proporție de 100%, atunci își pierde toate proprietățile minerale. Adică nu mai are niciun conținut de minerale, ceea ce-l face nesănătos.
Zahăr alb sau zahăr brun? Care e cea mai bună alegere?
Producătorii au și ei păreri împărțite. Unii susțin că zahărul brun este mai gustos decât cel alb, pentru că el conține o aromă naturală de melasă. E o substanță asemănătoare cu cea pe care o regăsim în caramel.
Potrivit acestora, melasa conţine cantităţi importante de vitamine şi minerale, printre care cantităţi foarte mari de calciu, magneziu, potasiu şi fier. Așadar, conține substanțe extrem de sănătoase, fără de care corpul uman nu poate funcționa la parametri optimi.
Mai mult, specialiștii atrag atenția asupra faptului că zahărul alb reprezintă 99,9% zaharoză pură, iar cel brun este constituit din 97% zaharoză, 2% apă şi 1% alte substanţe. Mulți preferă zahărul brun pentru că….ar fi mai puțin dăunător siluetei.
Dar, în realitate, diferența în ce privește caloriile nu este foarte mare. 100 de grame de zahăr brun conţine aproximativ 370 de calorii, în vreme ce 100 de grame din cel alb conține aproximativ 390 de calorii.
Conform Jurnalului Academiei de Nutriție și Dietă din Statele Unite ale Americii, mai mult de jumătate dintre adulți și copii consumă băuturi artificiale care conțin îndulcitori. Pe lângă faptul că au potențialul de a te îngrășa și mai tare, băuturile bazate pe îndulcitori pot duce la boli destul de grave.
Important este ca ele să fie consumate cu moderație.