Cum desfunzi țevile cu bicarbonat, de fapt. Ingredientul secret din bucătărie pe care trebuie să îl torni peste praf

de: Năstase Mirabela
26 03. 2021

Dacă ai chiuveta înfundată, nu trebuie să dai iama la cumpărături ca să cumperi produse specifice, ci să cauți în propria bucătărie. De altfel, soluțiile pentru desfundarea țevilor, care sunt preparate în casă, sunt extrem de simple și eficiente ca și cele de la raft.

Cum desfunzi țevile cu bicarbonat, de fapt

Apa fierbinte, în combinație cu bicarbonatul de sodiu și oțet nu formează un amestec, ci se vor turna separat, deoarece reacția dintre bicarbonat de sodiu și oțet este mai eficientă așa. Ce se va întâmpla? Mai întâi, apa și bicarbonatul de sodiu vor îndepărta nămolul ce înfundă țeava, după care oțetul, turnat peste bicarbonatul de sodiu, o să provoace o reacție efervescentă care o să înlăture toată mizeria care s-a depus.

Astfel, mai întâi torni în chiuvetă o cană de apă fierbinte. Apoi, se adaugă o lingură de bicarbonat, care se lasă se acționeze timp de câteva minute. Se toarnă din nou o cană de apă fierbinte, dar de această dată în amestec cu oțet, după care scurgerea se acoperă cu un dop. Proporțiile sunt  ½ cana apa fierbinte, ½ cana otet. Apoi, după cca 7-10 minute, poate fi turnata, din nou, o cana de apa fierbinte.

Cu ce se amestecă bicarbonatul de sodiu

Mai poți încerca să desfunzi țevile cu soluția de bicarbonat de sodiu și cu 200 g suc de lămâie o să obții o soluție eficientă în situația depunerilor de grăsime ori al scurgerilor parțial înfundate. Ca și în situația soluției cu bicarbonat și oțet, la final, se adaugă apa fierbinte.

Mai există și soluția cu sare, borax și oțet. Se pune: 50 g sare, 50 g borax si 10 ml otet, care sunt folosite în amestec și în mod repetat, curățând depunerile și lăsând chiuveta din nou funcțională. Se adaugă apa fierbinte de fiecare dată după turnarea amestecului astfel obținut.

Dar bicarbonatul de sodiu poate să fie amestecat și cu o băutură răcoritoare de tip cola, turnându-se din nou apa clocotită la final. Țevile pot să fie desfundate și cu ajutorul unor perii speciale, asemănătoare cu cele destinate curățării sticlelor, nu înainte de a se îndepărta sita care acoperă scurgerea. Ca să se înlăture depunerile de grăsime și mirosurule neplăcute, peria poate să fie folosită împreună cu un detergent lichid de vase sau cu oțet.

Ca să previi înfundarea țevilor, trebuie să folosești detergenți de vase cât mai naturali care previn depunerea reziduurilor chimice în țevile de scurgere. De asemenea, instalarea unui sifon în chiuvetă o să împiedice înfundarea scurgerii cu resturi alimentare, după spălarea vaselor. O buna metodă de întreținere a chiuvetei este și turnarea apei clocotite sau a unui amestec de apa fierbinte și oțet o dată pe săptămână.