Cum deosebești mierea naturală de cea contrafăcută. Detaliile la care trebuie să fii atent înainte să o cumperi

de: Manolică Anca
29 08. 2023

Mierea este unul dintre acele produse cu proprietăți multiple, benefice pentru sănătate, perfectă pentru a ne îndulci infuziile sau băuturile și esențială în multe rețete culinare. Cu toate acestea, nu întotdeauna cumpărăm mierea pe care credem că o cumpărăm și se poate întâmpla de multe ori să găsim miere contrafăcută la vânzare.

Cum putem face diferența dintre mierea naturală de cea contrafăcută

Mierea este benefică pentru sănătatea oamenilor, datorită conținutului său ridicat de minerale, vitamine și oligoelemente. Problema este că, uneori, ajungem să cumpărăm miere falsificată fără ca măcar să ne dăm seama.

Produsul apicol poate fi foarte ușor contrafăcut, ceea ce îl transformă într-unul nesănătos. Dacă mierea nu este autentică, există riscul de a avea probleme de sănătate pe termen lung. Prin urmare, este extrem de important să știm cum să verificăm autenticitatea mierii înainte de a o consuma.

Indiciile care ne ajută în acest sens

O modalitate de a verifica autenticitatea mierii este testul cu paharul cu apă. Mierea autentică nu se dizolvă imediat, ci se va depune pe fundul paharului. Dacă este contrafăcută, aceasta se dizolvă rapid din cauza ingredientelor adăugate. Trucul este folosit de apicultorii experimentați pentru a detecta produsul autentic.

Un alt indiciu important este prețul la care se vinde. Atunci când un borcan de miere de albine este mult mai ieftin decât media de pe piață, este posibil ca produsul să fie falsificat. Produsele de calitate costă mai mult, așa că ar trebui să fii dispus să plătești un preț mai ridicat pentru o miere autentică, pentru a evita problemele de sănătate pe viitor.

Ambalajul este un alt factor relevant. Borcanul în care se găsește mierea trebuie să fie foarte curat, la fel și capacul. De asemenea, eticheta trebuie să aibă informații despre proveniența produsului, datele de contact ale producătorului, condițiile de depozitare, cantitatea și perioada de valabilitate.

Culoarea este de multe ori și ea un indiciu. Mierea autentică are o culoare specifică, iar diferențele în nuanțe pot dezvălui un produs contrafăcut. De exemplu, mierea de salcâm este aproape incoloră, astfel că unele nuanțe galbene pot indica o miere falsificată.

Densitatea mierii se poate verifica răsturnând borcanul. Dacă bula din interior se ridică încet, atunci sunt șanse mari ca produsul să fie natural.

Un alt semn al mierii autentice este cristalizarea, un fenomen care se produce în timp și înseamnă că produsul este bun.

Citește și: Viața oamenilor depinde de albine. Ce ni se va întâmpla dacă aceste insecte mor toate, subit