Cum consumi corect cafeaua pentru a avea parte de aceste beneficii „magice”. Trucurile pe care sigur nu le știai
Cafea poate avea un rol important într-o dietă de slăbit, iar acest subiect a fost dezbătut deseori de specialiști și nutriționiști. Cu toate acestea, cafeaua poate avea atât efecte pozitive, cât și negative.
Beneficiile consumului de cafea
Un consum moderat de cafea te poate proteja de boli precum diabetul de tip II, cancer de prostată sau Parkinson, arată un studiu. Alte studii au demonstrat deja că această băutură poate proteja adulții de Alzheimer sau chiar migrene și boli hepatice.
Când vine vorba de boli de inimă, studiile au arătat că o cafea pe zi este asociată cu un risc redus pe termen de lung de insuficiență cardiacă. De asemenea, în comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă a scăzut cu 5-12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.
De regulă, oamenii consideră cafeaua ca fiind rea, deoarece este asociată cu palpitații cardiace sau hipertensiune arterială. Cu toate acestea, consumată cu moderație, cafeaua poate avea un impact pozitiv asupra organismului.
Majoritatea cercetărilor efectuate de către specialiști au fost făcute doar pe baza consumului de cafea neagră. Având în vedere acest lucru, adăugarea zahărului, laptelui sau diferite arome poate anula beneficiile cafelei pentru sănătate.
Cofeina și sănătatea
Cafea este un stimulent natural care te va face să te simți mai energetic, însă cofeina din cafea are mai multe roluri. Aceasta acționează asupra creierului pentru a îmbunătăți memoria, timpul de reacție, starea de spirit și funcția mentală. De asemenea, poate îmbunătăți rezistență și performantă în timpul exercițiilor fizice.
Mai mult de atât, boabele de cafea reprezintă o sursă bogată de nutrienți, printre care vitamina B, riboflavină și potasiu. Mai sunt bogate și în antioxidanți, compuși care protejează celulele împotriva deteriorării. Cafeaua poate fi cea mai bună sursă de antioxidanți dintr-o dietă.
Experții recomandă cel mult 400 de miligrame de cofeină pe zi. De regulă, o ceașcă de cafea conține în jur de 80-100 mg de cofeină. Este important de știut că, în exces, cofeina poate provoca deshidratare. Totodată, prea mult cofeină poate interfera cu un somn bun și odihnitor, mai ales dacă beți cafeaua târziu.
Cofeina din cafea durează între 3 și 4 ore, așa că este cel mai bine să evitați consumul de cafea la ore târzii, în funcție și de programul pe care îl ai. Ultima înghițitură de cafea poate rămâne în sistem câteva ore bune. Pentru a fi în siguranță, se poate consuma cafea decofeinizată seara.