02 nov. 2021 | 00:04

Cum conservi ouă crude pentru la iarnă. Ai nevoie de o singură substanță ieftină

Diverse
Cum conservi ouă crude pentru la iarnă. Ai nevoie de o singură substanță ieftină
Cum se conserva ouale pe timp de iarna

În zilele noastre păstrăm toate alimentele la frigider, pentru a le menține proaspete pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Te-ai întrebat vreodată la ce trucuri apelau românii, pe vremuri, pentru a ține alimentele la rece?

Cum menții alimentele la rece, dacă nu ai frigider

Acum sute de ani, când frigiderele nu existau în gospodării, oamenii obișnuiau să apeleze la tot felul de trucuri și tertipuri ingenioase pentru a păstra produsele alimentare proaspete pentru mai mult timp.

Dacă astăzi ne este ușor să luăm ouăle din piață sau supermarket și să le păstrăm reci la frigider, pentru a le menține proaspete până să le gătim, pe vremuri bătrânii foloseau apă de var stins pentru a păstra ouăle în stare perfectă.

„Ia var stins, toarnă apă peste dînsul până va prevesti şi se va sătura apa, mestecă bine apoi lasă mestecătura să să limpezească, scurge apa cea limpede şi toarn-o în vasul în carele ai pus ouăle, încât să prevestească peste dînsele de vo două degete, după aceasta închide ori astupă vasul bine şi dă-i pace la un loc de răcoare, însă să nu îngheţe. Prin acest chip ouăle se pot păstra mai multe luni.“, notează cei de la Adevărul.

Alte trucuri geniale erau folosite pentru păstrarea lactatelor și a cărnii, pe care reușeau să le mențină proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp, folosindu-se de metode inovative.

De exemplu, pentru ca oamenii să păstreze laptele proaspăt pentru mai multe zile, ei puneau o lingură de hrean „aruncat într-o oală de lapte, fie ca să se puie în pivniţă, fie ca să ţie la vînt“.

Cum se conservă corect carnea și brânza

În ceea ce privește conservarea cărnii pe timpul iernii, strămoșii foloseau cărbuni pisaţi. Tot ce trebuia să faci era să acoperi bine carnea cu un strat gros de cărbuni pisaţi şi pusă în pivniţă. Acest truc funcționa de minune, iar carnea rămânea proaspătă timp de circa 8 zile.

Un alt truc genial presupune aranjarea brânzeturilor. Pentru a se asigura că nu brânza și cașul nu vor face viermi, gospodinele acopereau alimentele cu pojarnişp sau cu frunze de meteacăn.

De asemenea, strugurii, fructele preferate ale toamnei, se așezau în pături, între tărâţe uscate sau cenuşă: „pentru a le da un gust mai bun ca de poamă proaspătă, până a nu se aduce la masă strugurii, să se pue 4 sau 5 minute în apă caldă şi apoi să se usuce la loc rece“.

PlaySport
Porecla incredibilă pe care o avea Reghe: „Miroase a ghenă”! S-a aflat adevărul abia acum
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
SUA avertizează: China ajută Rusia să câștige războiul cu Ucraina. Îi trimite echipamente și imagini de pe front
Cancan.ro
Cristian Cioacă a comis-o din nou, la 17 ani de la dispariția Elodiei Ghinescu: „I-a luat tot, și viața, și tot ce…”
GSP.ro
Nu a ținut pasul. O artistă faimoasa a dat detalii picante din dormitor: „Am făcut sex de peste 10 ori în vacanță. Se putea și mai bine”
Stirile PROTV
Cine este femeia al cărei cadavru tranșat a fost descoperit pe marginea autostrăzii A1. „S-a găsit încă o mână și un picior”
Romania TV
Reghecampf, ÎNŞELAT de Anamaria în timpul CĂSNICIEI! Unde se iubea impresara cu AMANTUL
Capital.ro
A murit marele actor. Lumea l-a adorat pentru sufletul lui. A lăsat un gol imens
EVZ.ro
Bateriile lăsate la soare. O greșeală care poate să coste scump
Adevarul
Cele mai periculoase insecte din lume. Au modelat istoria omenirii și au dus la moartea a milioane de oameni
BZI.ro
Simona Halep a făcut o schimbare radicală de look! Fanii nu au știut inițial cine este – FOTO
Spynews.ro
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Libertatea.ro
Cum a ajuns „brancardierul morții” să ucidă oameni ai străzii. „Dacă era respins sau întrerupt, Bota reacţiona violent”
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Schimb de replici între Vlad Gherman și Cristina Ciobănașu, imediat după cununia civilă! Oana Moșneagu nu a mai suportat și a intervenit: ”Ăștia suntem noi!”
Redactia.ro
Englezii s-au convins! Cine e jucătorul din SuperLiga României în stare să valoreze 40.000.000€
Digisport.ro
Prodanca îl face praf pe Reghecampf, după ce a acuzat-o de amantlâc: „Să treci pe la noi să-ți dăm 2000 de euro că nu te mai vezi de mizerie”
Click.ro
De necrezut! Cum arată acum casa Alexandrei Bodi. "Regina TikTok-ului" cere donații pentru a-și pune dantura: "Să văd cât mă costă, vă dau răspunsul..."
Viva.ro
Un mare actor, iubit de public, a ajuns de nerecunoscut! Imaginile au emoționat mii de oameni
Unica.ro
Filmul care face furori pe Netflix. O poveste de dragoste ieșită din tipare
EVZ.ro
CRBL și Elena, soția lui, vor divorța! Cei doi au ales să se separare, după 16 ani de căsnicie: „Cu inimile împovărate de tristețe...” / FOTO
Spynews
Anunț pentru proprietarii de apartamente. Chiriașii au INTERZIS
Capital.ro
Horoscop 8 aprilie 2024. Taurii iau decizii cruciale în viața amoroasă, Scorpionii trăiesc sentimente intense
Antena 3
Antonia, noi imagini devenite virale în timp record. Fanii au fost luați prin surprindere
TV Mania
Încă o despărțire în showbiz! Păreau extrem de îndrăgostiți, dar și-au spus „Adio”, iar motivul este total neașteptat. S-a aflat totul acum: „Nu a vrut...”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN a DECIS! E cutremur în RUSIA!
Mediaflux
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro