Cum câștigi la ciocnitul ouălor de Paște. Trucul secret care îți dezvăluie oul învingător
Cum câștigi la ciocnitul ouălor de Paște. Trucul secret care îți dezvăluie oul învingător. Se știe că, de Paște, ciocnitul ouălor este una dintre cele mai mari plăceri ale acestei sărbători, indiferent de vârstă. Toți își doresc să fie campioni la acest „sport”, adică să spargă ouăle tuturor celorlalți, fără ca ale lor să sufere vreo zgârietură.
Cum câștigi la ciocnitul ouălor de Paște
Vești bune, însă. Aparent, există un anumit truc care te poate ajuta să câștigi la ciocnitul ouălor de Paște. Tot ce trebuie să faci este să alegi cu atenție mare oul. Trebuie să știi că, deși pare tentant de ales așa, nu ouăle ascuțite îți aduc victoria, ci cele cu formă mai rotundă, de fapt. Însă adevăratul secret este înăuntru. Ia o lingură de lemn și ciocnește ușor în ou.
Dacă sunetul este unul sec, atunci asta înseamnă că ai nimerit unul cu coaja densă și rezistentă. De reținut este că cu cât mai sec este sunetul, cu atât mai rezistent este oul! Un alt truc ca să câștigi mereu la ciocnitul ouălor este să ai grijă să lovești mereu perpendicular.
Tradiția ciocnirii ouălor de Paști
De Paște există această tradiție a ciocnirii ouălor, iar oul este asociat în general creației, iar cel de Paști îl simbolizează pe IIsus în mormânt. De asemenea, coaja ouălor semnifică piatra mormântului din care Iisus a ieșit înviind, în timp ce ciocnirea ouălor semnifică deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea.
„Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat! si Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, a explicat preotul Marian Vătămănescu, potrivit digi24.ro.
De precizat este că, de Paști, se ciocnesc doar ouă roșii, însă nu oricum, ci respectând cu strictețe un anumit ritual. Astfel, primul care ciocnește oul este cel mai vârstnic bărbat de la masă ori o persoană mai în vârstă. Acesta va ciocni capul oului de capul oului ținut în mână de un alt comesean, rostindu-se formula „Hristos a Înviat!” și „Adevărat a înviat!”.
De asemenea, în tradiția populară românească se spune că oul de Paști este purtător de puteri miraculoase, vindecând boli și protejând animalele din gospodărie. În prima dimineață de Paști, copiii se spală pe față cu apa dintr-un vas în care s-au pus înainte un ou roșu și un ban de argint, pentru ca cei mici să fie tot anul sănătoși și rumeni la față.