Cum calculezi caloriile alimentelor din farfurie. Ce trebuie să folosești cel mai des
Dacă ești genul care ține o dietă strică, însă nu-ți calculezi caloriile, este posibil să consumi mai mult decât crezi. Dacă faci sport este un avantaj, deoarece vei arde calorii în plus, însă nu la fel de mult cât ai crede. Iată ce greșeli faci și cum ar trebui să-ți calculezi caloriile.
Cum se calculează caloriile din farfurie
Caloriile pe care le consumăm prin alimentație sunt folosite pentru buna funcționare a organismului și pentru efectuarea diferitor acțiuni, de la respirație până la mers și alergat. Orice exces de calorii va fi stocat, iar faptul că obișnuiești să consumi mai mult decât să arzi va duce la creșterea în greutate.
Pentru a slăbi va trebuie să fii într-un deficit caloric, adică să arzi mai multe calorii decât consumi. Câteodată consumăm mai multe calorii decât credem. De exemplu, alimente precum caju sau diferite oleaginoase sunt bogate în calorii și puține ca și cantitate. 100 grame de arahide conțin aproape 600 de calorii.
Una dintre greșelile pe care mulți le fac este faptul că includem doar alimentele majore pe care le mănâncă și le omit pe cele extra. În afară de apă sau de ceai (asta dacă nu includem zahărul), trebuie să notăm tot ce consumăm.
De multe ori nu luăm în calcul untul, sosurile din salată sau alte garnituri. Acestea pot fi bogate în calorii și pot avea un impact negativ asupra dietei noastre.
Câte calorii ar trebui să consumăm?
Este o întrebare cu multe răspunsuri. Consumul de calorii diferă și se calculează în funcție de vârstă, greutate, sex, nivel de activitate. În astfel e cazuri, există diferite aplicații care va calcula necesarul caloric de care ai nevoie, însă cel mai bine ar fi să consulți un nutriționist, pentru a fi cât mai sigur.
De exemplu, un sportiv de 25 de ani va avea nevoie de mai multe calorii fața de un bărbat de 40 de ani care este sedentar. De asemenea, dacă faci sport, este foarte important să știi câte calorii consumi. Desigur, aparatele de la sală sau smartwatch-urile ne arată câte calorii consumăm, însă nu sunt tot timpul exacte.
Numărul de calorii arse în timpul unui anumit exercițiu diferă de la persoană la persoană, din cauza diferențelor de greutate. Cu cât o persoană este mai grea, cu atât este necesară mai multă energie și se ard mai multe calorii.
Putem lua ca și exemplu tenisul. O persoană de 50 de kilograme care joacă tenis timp de o oră va arde circa 500 de calorii. În schimb, o altă persoană de 80 de kilograme, care joacă tenis timp de o oră, va arde în jur de 800 de calorii. În procesul de slăbire cuvintele cheie sunt „deficit caloric”.