Cum bagă bulgăroaicele castraveții la murat. Ingredientul care îi face tari și crocanți

de: Mariana Olteanu
19 09. 2023

Gospodinele au început să umple rafturile cu diverse bunătăți pentru iarnă. Dintre acestea nu puteau lipsi nici borcanele cu murături. O bună parte dintre gospodine preferă să-i prepare după o anumită rețetă bulgărească. Iată care este ingredientul secret care face ca această rețetă să fie una deosebită.

Rețeta bulgărească de castraveți murați

În cazul acestei rețete, vedeta este hreanul. Foarte multe gospodine obișnuiesc să-l folosească în mâncare. Însă, se pare că acesta poate oferi un gust bun și murăturilor. Pe lângă hrean, vei mai avea nevoie și de:

– 10 kg de castraveți mici;

– 1 jumătate de kilogram de hrean;

– 1 legătură de ceapă;

– 3 legături de mărar uscat;

– 1 litru de oțet din vin cu concentrație de 9%;

– 4 litri de apă;

– 5 linguri de sare grunjoasă pentru murături;

– 20 de linguri de zahăr;

-1 lingură boabe de piper;

1 lingură boabe de muștar;

5 sau 6 foi de dafin;

7-8 crenguțe de mărar.

Citește și: Nu mai pune apă plată la castraveţii muraţi. Ingredientul care îi face mai apetisanţi

Mod de preparare

După ce vă asigurați că aveți toate ingredientele puteți trece la punerea castraveților murați. Primul pas constă tocarea cepei în formă de solzișori. Procedați în acest fel și cu morcovii și hreanul.

După ce vă asigurați că borcanele sunt curate și sterilizate, puteți pune în acestea câte o linguriță de condimente. De regulă, gospodinele optează pentru adăugarea boabelor de muştar, piper şi seminţe de mărar.

Citește și: Cât se fierb castraveții bulgărești. Secretul ca să nu se înmoaie. Așa se vor menține crocanți și gustoși toată iarna

Ingredientul secret al rețetei

După ce așezăm condimentele, putem pune ceapa și castraveții în borcane. E important să strecurăm printre aceștia și câteva tije de morcovi și hrean. Hreanul este destul de important, deoarece acesta poate oferi un gust special preparatului. La sfârșit, se adaugă în fiecare borcan doi căţei de usturoi, o frunză de dafin dar și o linguriță de sare și de zahăr.  Nu ar trebui să uitați nici de oțet, care se pune în fiecare borcan. De asemenea, e important să nu uităm să adăugăm și apă. Ulterior, se pun capacele borcanelor.

Și sterilizarea borcanelor este o etapă importantă. De regulă, gospodinele optează pentru sterilizarea borcanelor după metoda la bain marie. În cazul în care acestea nu sunt sterilizate corect, riscăm ca acestea să se strice. De asemenea, este recomandat ca acestea să fie depozitate într-un loc răcoros.

Citește și: De ce castraveţii murați fac floare. Cea mai mare greșeală pe care o fac româncele când pun murături