Cum au păcălit niște români statul de bani. S-au folosit de roșiile din imagine

de: Ana Chivu
23 06. 2022

Câțiva cetățeni au reușit să păcălească statul român. O familie din Sânnicolau Român care și-au depus dosarul pentru programul de sprijin Tomată a fost respins. Direcția pentru Agricultură Județeană Bihor a luat această decizie în urma unui control care i-a lăsat fără cuvinte. Inspectorii chemați să verifice producția și-au dat seama imediat de ce au făcut românii inventivi și nu mică le-a fost mirarea. Ce s-a întâmplat?

Cum au încercat câțiva fermieri să păcălească statul român?

O familie din Sânnicolau Român care și-a depus dosarul pentru programul de sprijin Tomată a fost respinsă după un control. Direcția pentru Agricultură Judeţeană Bihor a decis ca fermierii să nu aibă parte de ajutorul de la stat în privința producției lor.

Inspectorii care au verificat producția au găsit roșii coapte doar pe câteva plante aflate la intrarea în seră. În jurul lor celelalte erau verzi, fiind la distanță de câteva săptămâni până să fie puse la vânzare.

Specialiștii au privit mai atent fenomenul și și-au dat seama că fermierii au vrut să îi păcălească. Roșiile coapte erau cumpărate de la magazin sau din piață și puse printre cele verzi cu scopul de a trece cu bine peste controlul obligatoriu.

Ei sperau să primească în cele din urmă subvenția de 3.000 de euro. Tentativa de fraudă a fost descoperită de un referent cu experiență în Direcția pentru Agricultură Bihor.

,,Sincer, aşa ceva n-am mai păţit, am fost surprins, într-un fel chiar enervat, pentru că ceea ce a făcut arată că ne desconsideră, ne ia de proşti, ca şi cum am fi nişte nepricepuţi”, spune Ioan Rogojan.

,,Mi-a sărit în ochi imediat”

Fermierul a agățat câteva crenguțe de roșii coapte pe 2-3 plante din seră. Cel din urmă le-a legat cu o sfoară de rafie și a sperat ca echipele de control să facă o verificare superficială.

,,Mi-a sărit în ochi imediat pentru că, pe o plantă, fructele se coc în straturi. Dacă avea roşii gata de mâncat, pe aceeaşi plantă trebuia să aibă şi fructe în curs de coacere, portocalii, cărămizii. Aici erau câte o crenguţă cu 2-3 roşii coapte, unele cu codiţe îngălbenite chiar, în timp ce toate celelalte erau verzi. Oricât de ridicolă ar părea povestea, e obligaţia noastră să o cercetăm”, a povesttit referentul despre situația incredibilă de care a dat.

Direcţia Agricolă Bihor nu a depus vreo plângere împotriva bihoreanului până la acest moment. Fermierul nu va mai beneficia de banii acordați de stat, iar dosarul lui a fost respins ca neconform.