Cum au fost surprinși Klaus Iohannis și Carmen, soția sa, la Sibiu. Masca e obligatorie în aer liber VIDEO

Cum au fost surprinși Klaus Iohannis și Carmen, soția sa, la Sibiu. Masca e obligatorie în aer liber VIDEO
Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen Iohannis

Astăzi la Sibiu este o zi mare pentru comunitatea de evanghelici. Autoritățile locale au decis să redeschidă Catedrala Evanghelică din Sibiu, după o perioadă în care a fost renovată. La redeschidere paticipă și președintele Klaus Iohanis, alături de soția sa, Carmen Iohannis. Numai că, deși președintele promova purtarea măștii, a făcut exact contrariul, având în vedere că orașul Sibiu are incidența ratei de infectare în creștere, ajungând la 8,42 la mia de locuitori.

Catedrala Evanghelică din Sibiu redeschisă oficial după renovare

Catedrala Evanghelică din Sibiu Sfânta Maria, este unul din cele mai vechi monumente din Sibiu, construcția având arhitectura în stil gotic. Turnul său masiv de 73,34 m înălțime, încă de la prima sa inaugurare, este un reper istoric al orașului. În 2017 autoritățile locale au decis renovarea celebrei construcții. Procesul de renovare s-a făcut cu ajutorul unor fonduri europene în valoare de 21.910.483 lei.

Finalizarea lucrărilor, început în urmă cu 4 ani, a fost întârziată de săpăturile arheologice din jurul edifciului, după ce a fost descoperită  piatra funerară dispărută a fostului primar al Sibiului în perioada marilor reforme 1513-1542. În afară de funcția de primar, Mathias Armbruster a fost și comite al sașilor între anii 1536 si 1538. Personalitate marcantă a orașului Sibiu, Mathias Armbruster este considerat unul dintre cei mai importanţi conducători ai orașului. La finalizarea construcțiilor de renovare piatra funerară a fost amplasată în transpetul de nord, aproape de locul în care a fost găsită.

Klaus Iohannis prezent la redeschiderea catedralei

Catedrala Evanghelică a ajuns la finalul lucrărilor de renovare, și astfel autoritățile au decis redeschiderea acesteia într-un cadru oficial. Fiind de loc din Sibiu, cum era de așteptat, Klaus Iohannis și-a anunțat participarea, alături de Carmen Iohannis, la prima slujbă religioasă din Catedrala Evanghelică proaspăt renovată.

Din păcate, contrar așteptărilor, și ținând cont că în Sibiu incidența ratei de infectare este de peste 8 la mia de locuitori, deci sub auspiciile noilor restricții, atât Klaus Iohannis, cât și soția sa, au fost surprinși pe străzile orașului și la slujba din Catedrala Evanghelică, fără mască. Este o situație, cel puțin ironică, ținând cont de faptul că președintele Klaus Iohannis, în situația dată, a accentuat necesitatea purtării măștii de preotecție, mai ales acum când valul 4 la lovit mai aprig România.

Cât despre slujba de redeschidere de la Catedrala Evanghelică, prim-preotul Bisericii Evanghelice, Killian Dorr.a declarat:

„Ne bucurăm mult că, după patru ani de renovare, astăzi lucrările de renovare se apropie de sfârşit şi putem inaugura deja biserica noastră. Am avut noroc cu o donaţie destul de consistentă din partea unui enoriaş din Germania şi cu multe alte donaţii care au contribuit la această renovare, partea cea mare a putut veni dintr-un proiect european.

Proiectul acesta este peste 21 de milioane de lei. Invităm pe toată lumea, începând chiar de astăzi, să viziteze biserica. Vor fi ghizi care îi conduc.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI