Cum au fost dejucate planurile de a ataca spitalele din România. Anunțul făcut de autorități

de: Emanuela Pană
15 05. 2020

Unități trimise de procurorii din România în colaborare cu cei din Republica Moldova au făcut vineri trei descinderi la patru membri ai unei grupări infraționale cunoscută drept „Pentaguard“ ce se ocupă cu furturi în spațiul cibernetic. Potrivit informațiilor furnizate de autorități, Pentaguard plănuia să lanseze atacuri prin care să spargă sistemele informatice ale unor spitale din România.

Pentaguard n-a apucat să atace spitalele, dar a spart deja anumite instituții publice

Infractorii cibernetici sunt conduși de un cetățean al Republicii Moldova și au înființat această grupare la începutul anului curent. Iar planurile lor de a ataca ținte de pe spațiul românesc „în perioada imediat următoare“ nu au rămas la nivel teoretic, deși nu au apucat să pătrundă în structurile cibernetice ale spitalelor.

Cu toate acestea, „inculpații au exercitat mai multe atacuri informatice de tip «Sql Injection» şi «Defacement» asupra altor site-uri web aparținând unor persoane juridice publice şi private din România, fiind afectate atât disponibilitatea cât şi integritatea conținutului datelor stocate în cadrul respectivelor infrastructuri informatice“, precizează comunicatul remis de autorități.

Ar fi pus în pericol funcționarea sistemului sanitar din România

Prin tehnicile de atac pe care le dețineau în repertoriul lor, hackerii români și basarabeni puteau determina „blocări și perturbări grave“ asupra sistemelor digitale folosite de instituțiile medicale din țară, care au o nevoie mai mare ca oricând de o funcționare în parametrii optimi, date fiind condițiile vitrege produse de pandemia de COVID-19.

Membrii grupării de hackeri Pentaguard voiau să atace spitalele românești

Experții în piratare web plănuiau ca prin aceste atacuri să determine autoritățile să le plătească bani în schimbul înlăturării blocajelor pe care le-ar fi provocat, pentru ca instituțiile care folosesc sistemele informatice-țintă să își poată continua activitatea. Însă aranjamentul le-a fost dejucat de autorități, care au comunicat faptul că procurorii au beneficiat de sprijinul și de expertiza Serviciului Român de Informații (SRI) pentru această operațiune.

La acest moment, inculpații sunt cercetați într-un proces penal de către procurori, însă, momentan, beneficiază de prezumția de nevinovăție.