Cum au câștigat „USR-iștii” puterea în Bulgaria. Față de România, au diplome la Harvard și vor să stârpească total corupția

Cum au câștigat „USR-iștii” puterea în Bulgaria. Față de România, au diplome la Harvard și vor să stârpească total corupția
Cine a câștigat alegerile în Bulgaria

Bulgarii și-au ales liderii duminică, alegerile fiind câștigate de un nou partid numit „Continuăm Schimbarea”. Acesta a fost înființat în urmă cu două luni de către doi tineri, Asen Vasilev și Kiril Petkov, absolvenți Harvard.

Cine a câștigat alegerile în Bulgaria

Potrivit noilor date prezentate de institutele de sondare, partidul celor doi au obținut 26% din voturi, depășind partidul conservator GERB care a obținut 23%. Inițial, partidul fostului premier a fost anunțat pe primul loc, însă lucrurile s-au schimbat pe ultima sută de metri. „Vom face tot ce ne stă în putere pentru a dota țara cu un guvern normal”, a declarat Kiril Petkov după ce a câștigat alegerile. Cei doi sunt au fost denumiți „The Harvards” de către jurnaliști, datorită facultății pe care au absolvit-o.

Și-au anunțat candidatura după ce au lansat noul partid „Continuăm schimbarea” în septembrie, cu doar câteva luni în urmă. Petkov a căpătat popularitate în luna mai, atunci când a dezvăluit că Banca Bulgară de Dezvoltare a alocat un miliard de leva, echivalentul a circa 500 de milioane de euro, doar pentru opt companii. Timp de patru luni a făcut mai multe descoperiri, ajungând astfel una dintre cele mai importante figuri noi la putere, alături de Asen Vasilev, ministrul interimar de finanțe.

„Le-am arătat bulgarilor două lucruri: nu ne este frică și știm cum să o facem. Avem nevoie doar de mai mult timp”, a declarat Petkov intr-un interviu acordat POLITICO.

Cum au reușit să câștige alegerile

Kiril Petkov și Asen Vasilev și-au început campania în octombrie, atunci când au organizat un turneu în mai multe orașe din Bulgaria. Petkov a absolvit Universitatea Harvard, profil administrarea afacerilor, fiind în primii 10 din clasa sa. De atunci până să intre în politică a lucrat în diferite domenii precum imobiliare, industria alimentară și antreprenoriat.

Petkov și-a exprimat nemulțumirile față de guvern și înainte de a intra în politică. Acesta era la curent cu mitingurile anticorupție care au fost organizate pentru a cere demisia procurorului general Ivan Geshev și a lui Borisov.

Am incercat sa fiu un membru activ al societatii bulgare, dar mi-am dat seama ca ceea ce poti face din interior nu poate fi comparat cu niciun protest din exterior. Vreau sa ma asigur ca Bulgaria se afla pe o noua cale. Vreau ca Bulgaria sa devina noul brand ‘zero coruptie’”, a declarat Petkov.

Petkov vrea să scape definitiv Bulgaria de corupție și s-o transforme într-o țară așa cum vor cetățenii ei.