Mai ține Regele Charles doliu? Noul monarh de la Londra a făcut primele vizite oficiale, luni, 3 octombrie. Sunt primele îndatoriri publice ale suveranului care au loc după funeraliile regretatei regine Elisabeta a II-a. Ce mesaj transmite tatăl Prințului William, moștenitor al tronului, odată cu încheierea perioadei de doliu regal? Iată ce spun experții regali!
Perioada oficială de doliu pentru familia regală, în circumstanțele înmormântării regretatei regine Elisabeta a II-a, s-a încheiat săptămâna trecută. Suntem martori la debutul unei reveniri la normalitate, după ce Marea Britanie și-a pierdut mult iubita suverană. Steagurile clădirilor guvernamentale britanice din întreaga lume au fost rearborate.
Reședințele regale au început și ele să se redeschidă. Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla au luat parte, luni, la primele lor angajamente publice comune, care au trebuit realizate după încheierea perioadei de doliu. Este începutul stabilizării poziției suveranului de la Londra, potrivit experților regali.
Luni, Regele Charles a oferit lui Dunfermline, în mod oficial, statutul de oraș. Monarhul s-a declarat „încântat” de această hotărâre și speră ca cetățenii să privească schimbarea cu „un adevărat sentiment de mândrie”.
Sute de oameni s-au adunat pe străzile orașului Fife pentru a-i saluta pe Regele Charles și Camilla, în prima lor vizită oficială. La sosirea în Dunfermline, suveranul a dat mâna cu prim-ministrul Nicola Sturgeon, după cum se poate vedea și în imaginile din galeria FOTO a acestui articol.
Regele Charles al III-lea a trebuit să participe și la o recepție la Edinburgh. În centrul atenției s-au aflat comunitățile sud-asiatice din Marea Britanie, reprezentate de persoane cu legături în India, Pakistan, Bangladesh și Sri Lanka. Suveranul arată, astfel, că este pentru o abordare multiconfesională și multiculturală, potrivit experților regali.
Familia regală britanică va fi afectată de acuzațiile potrivit cărora aceasta nu are contact cu comunitățile din țară. Fiul regretatei regine Elisabeta a II-a vrea să demonstreze tuturor că, în prezent, Casa Regală este mai deschisă diversității decât era în trecut.
Specialiștii de la Casa Regală spun că monarhul de la Londra are o dorință puternică de a uni oamenii, indiferent de religia, credința sau cultura din care fac parte. Suveranul vrea să fie acceptat de toate clasele sociale și să găsească o modalitate de a deveni o „figură unificatoare” pentru toți locuitorii țării, spun mai mulți experți citați de BBC.
Una dintre marile provocări ale regelui va fi gestionarea relațiilor cu Commonwealth-ul. Mai ales după ce i-a trimis pe prințul William și pe Catherine într-un turneu în Caraibe care s-a întors împotriva lor. În loc ca oamenii să fie „fermecați” de prezența celor doi în regiune, așa cum a sperat fiul regretatei regine Elisabeta a II-a, au acuzat că membrii familiei regale sunt prea coloniali.