Cum au ajuns roșiile din România să fie otrăvite, de fapt. Secretul a fost divulgat de un producător local

de: Anca Lupescu
12 06. 2021

Mulți sunt cei care spun că gustul roșiilor de pe piață nu mai este deloc același ca pe vremuri. Abia acum s-a aflat care este adevăratul motiv.

Cum au ajuns roșiile din România să fie otrăvite, de fapt

Lucian Mândruță a realizat câteva interviuri cu agricultori, în care a vorbit despre prețul legumelor, dar și felul în care aceștia le comercializează. Unul dintre ei i-a atras atenția jurnalistului prin sinceritatea de care a dat dovadă.

„Va spuneam ieri ca am fost sa fac cateva interviuri cu agricultori. Unul mi-a atras atentia, prin sinceritate. Brutala.

Aurelian Cristescu il cheama. “Am fost foarte sarac” a inceput marturisirea lui. Acum nu mai e. Dar de abia aici incepe uimirea:

A reusit sa iasa din saracie, cu un pic de pamant, cu o sera, apoi doua… si fara sa-si “otraveasca” clientii, cum spune chiar el. E un om caruia chiar ii pasa ce ne vinde.

Gasiti in aceste doua minute o marturisire despre culisele business-ului cu legume.

Cati or fi ca el?”, a scris Lucian Mândruță, alături de interviul cu agricultorul.

Roșii otrăvite, vândute cu 15 lei kilogramul

Omul a povestit despre cum roșiile sunt otrăvite, în dorința agricultorilor de a le vinde la un preț mare, deși nu sunt în totalitate coapte în luna iunie.

Tocmai de aceea, ei folosesc otrăvuri, așa cum le numește Aurelian, ca roșiile să crească mari într-un timp foarte scurt și să le vândă la suprapreț.

„M-ați întrebat ce vindem. Încercăm să vindem cu conștiința. Mai presus de orice, trebuie să știm că înainte de a fi legumicultori, trebuie să fim oameni. Omenia, să nu uităm de omenie. Pentru că vă pot vinde legume otrăvite. Din dorința de a face eu bani mulți, mă uit în piață, vă dau un exemplu. Cât e roșia acum? 15 lei. Eu am roșii în solar de mărime medie. Îmi fac socoteala. Dacă le-aș culege, s-ar strânge 5 tone, ori 15 lei, faceți socoteala.

Dar nu le am coapte. Ca să le vând. Și atunci există soluții pe piață, eu le numesc de otrăvire a roșiilor, le otrăvesc. Otrăvesc roșia, o coc în două zile, repede, o duc repede în piață, o vând cu 15 lei și mi-am luat banii. Asta înseamnă să produci fără conștiință. Dacă vrei să produci cu conștiință, aștepți. Aștepți să își facă treabă planta în liniște. Și se coace când e prețul de trei lei. Nu mai scoți 5 tone, dar scoți 7 și le vinzi cu 3 lei și niciodată nu o să ajungi la suma aia de 15 lei 5, dar vinzi împăcat în suflet că n-ai otrăvit lumea.

Pe mine mă costă. Eu am avut roșiile mari de mult, veneau producători, colegi, spuneau, tu n-ai auzit că sunt 18 lei în piață, se vinde ca pâinea caldă. N-am dat. Ești tentat, îți vine un moment de dezichilibru, dar te gândești serios: cine cumpără roșiile alea? Le cumpără oamenii, semenii mei. Și prefer să le vând acum la Mega Image cu 5 lei 80 și mă aștept să scadă prețul, dar mă duc acasă liniștit și merg cu o mașină mai ieftină”, a spus agricultorul.