Descoperire incredibilă. Au apărut imagini inedite cu tigrul tasmanian, o specie rară dispărută în anii 1930. Cum arăta, de fapt, felina și de ce i-a fost atribuit acest nume impresionant.
Tigrul tasmanian are alură de lup și face parte dintr-o specie rară care a dispărut acum mai bine de 80 de ani. Aceste animale era cunoscute drept „marii prădători marsupiali” și făceau parte din familia Thylacinus.
Semănând mai mult cu o rasă de câini sălbatici decât cu felinele mai mari, tigrii tasmanieni au trăit în Australia și Tasmania, fiind declarați dispăruți în anul 1936. Numele de „tigru tasmanian” a fost dat animalului datorită blănii sale dungate impresionante.
În 2021, specialiștii au mai păstrat dovezi de numai trei minute de imagini cu existența tigrului tasmanian, comprimate în zece secvenţe video, alb-negru şi fără sonor.
Experții în colorizarea filmelor au remasterizat câteva imagini cu ultimul tigru tasmanian supraviețuitor din anii 1930. Imaginile originale ale animalului denumit Benjamin, care a trăit în captivitate, au fost filmate de zoologul australian David Fleay în 1933 pe un film alb-negru.
Arhiva Națională de Film și Sunet din Australia a scanat negativul alb-negru original de 35 mm în 4K, iar apoi experții în colorare din Franța au asortat culoarea prin desene, schițe și picturi, precum și prin piei deținute în colecțiile muzeelor.
Filmulețul lung de 80 de secunde îl arată pe tigrul Benjamin cum se plimbă agitat prin cușca sa. Înregistrarea video colorată a fost prezentată marţi, 7 septembrie, cu ocazia Zilei naţionale a speciilor în pericol de dispariţie, fiind data la care a murit tigrul marsupial Benjamin în anul 1936.
Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia conform căreia tigrii tasmanieni ar fi dispărut din cauza secetei, a fenomenelor extreme și a condițiilor nefavorabile de climă, după ce au analizat în detaliu ADN-ul din oasele fosilelor și din specimenele expuse în muzee.
„Extincția acestora a fost rapidă și nu a fost rezultatul unor factori intrinseci, precum reproducerea sau pierderea diversității genetice”, a declarat Lauren White, unul dintre cercetători, potrivit celor de la Digi24.
Tigrii tasmanieni, cunoscuți sub numele de lupi marsupiali, au trăit în regiunea vestică a Australiei, în urmă cu 3.000 de ani. Ultimul exemplar al speciei, tigrul numit Benjamin, s-a stins din viață în captivitate, pe 7 septembrie 1936.