Cum arăta Podul Crimeei, proiectul personal al lui Vladimir Putin, înainte de a fi aruncat în aer azi VIDEO
Podul Crimeei este un proiect de suflet pentru Vladimir Putin, deoarece s-a implicat personal în acesta după anexarea teritoriului în anul 2014. Podul leagă partea de vest a Rusiei de Peninsula Crimeea, peste Strâmtoarea Kerci.
Cum arăta Podul Crimeei înainte de a fi aruncat în aer
Podul Crimeei este cel mai lung din Europa, iar costurile acestuia au fost foarte mari. Mai este denumit și „Podul lui Putin”, din motive evidente. Traversează Strâmtoarea Kerci și are o lungime de 19 kilometri, fiind unica structură feroviară, pe lângă cea rutieră, dintre Rusia și Crimeea.
Podul a fost construit în doar doi ani inaugurat în 2018 de Vladimir Putin, traversându-l atunci la volanul unui camion. Atunci, liderul de la Kremlin a declarat că acea zis a fost una „excepțională, istorică”. Un an mai târziu a inaugurat și partea feroviară a podului.
Lucrările au început în luna februarie a anului 2016, iar șantierul a fost încredințat lui Arkadi Rotenberg, un miliardar rus, partenerul de judo al lui Vladimir Putin. Costul total al construcției a fost evaluat la 3,7 miliarde de dolari, fiind cel mai scump pod din lume, scria atunci presa rusă.
Când podul a fost aproape finalizat, liderul de la Kremlin a vizitat personal șantierul și a precizat că Nicolae al II-lea, ultimul țar rus, a plănuit același proiect, un pod care să lege Rusia de Peninsula Crimeea.
„Este impresionant, bineînţeles. Podul nu este doar o construcţie unică pentru ţara noastră, eu cred că nu are pereche în lume”, a spus Putin.
Distrugerea podului, importantă pentru Ucraina. De ce?
Autoritățile ucrainene au reacționat ironic pe rețelele de socializare la aruncarea în aer a podului de la Crimeea. Oficialii ucraineni nu și-au asumat direct explozia, însă Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, a postat pe Twitter:
„Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus. Tot ceea ce a fost furat să fie returnat Ucrainei”.
Pentru ucraineni, distrugerea podului este o adevărată victorie, deoarece legătura dintre Rusia și provincia lor anexată ilegal în anul 2014 de către Putin este distrusă. Crimeea este izolată de Rusia, iar acum se poate ajunge la ea doar prin apă, prin sudul Ucrainei.
După explozie, calea rutieră și cea feroviară au fost afectate. Acum nu mai sunt practicabile, ceea ce înseamnă că aprovizionarea trupelor rusești în sudul Ucrainei va fi foarte dificilă. Muniția, echipamentul militar și combustibilul care erau aduse pe acolo nu vor mai veni. Rușii au stabilit de urgență un coridor de transport terestru din și spre Crimeea prin teritoriile recent anexate.