Cum arată noul buletin electronic care a apărut în România. Toate detaliile, cât costă, de fapt
Vești bune pentru românii care au așteptat cartea electronică de identitate! Luni, 2 august, noul buletin electronic a fost emis, în premieră, la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot. Toate detaliile despre noua carte electronică de identitate au fost oferite de ministrul MAI, Lucian Bode, și de primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Costul noului buletin electronic este de 14 euro, în condițiile în care, în alte țări UE, costă 41 de euro. Potrivit ultimelor informații, în 2021 vor fi emise aproximativ 5000 de buletine electronice de identitate.
Cum arată noul buletin electronic care a apărut în România
Ministrul MAI, Lucian Bode, a declarat despre noua carte electronică de identitate că va înlocui treptat cartea de identitate aflată în circulație din anul 1997, potrivit termenlor stabilite de Regulamentul UE. Totodată, noul buletin electronic este recunoscut în afara granițelor țării și este mult mai sigur, datorită noilor tehnologii care îl protejează de furtul de identitate. De asemenea, CEI poate fi solicitată de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, dar asta este o variantă opțională, potrivit ministrului Bode.
„Apreciem ca în acest proiect pilot vor fi emise circa 5000 de cărți electronice de identitate până la finele acestui an și prioritate pentru acest proiect pilot o au cetățenii ale căror documente de identitate expiră.
Emiterea CEI este rezultatul unei colaborări interinstituționale. Direcția pentru Evidența Persoanelor, Compania Națională Imprimeria Națională care va fabrica cărțile electronice și Centrul Național Unic de Personalizare a pașapoartelor electronice, organizat în cadrul Direcției de Pașapoarte (aici se va personaliza documentul și va fi realizat centralizat prin coordonarea MAI
În faza aceasta de proiect pilot urmează să fie reglate și armonizate toate aspectele ce țin de implementare, astfel încât în faza de generalizare la nivel național infrastructura să fie testată și să fie eliminate eventualele sincope de funcționare.”, a precizat ministrul Lucian Bode.
Ce se întâmplă cu românii care nu vor un buletin electronic
În cazul românilor care nu-și doresc un astfel de buletin electronic de identitate, Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor (DEPABD), are o veste bună și una proastă.
Prezent la evenimentul de presă, Giulescu a spus că românii vor putea opta în continuare pentru o carte simplă de identitate și după anul 2031, însă doar ca act de identitate la nivel național.
„Legislația în vigoare astăzi prevede posibilitatea cetățeanului să opteze pentru această carte electronică de identitate cu suport electronic de stocare ori pentru o carte simplă de identitate fără suport de stocare, pe același format, dar fără niciun fel de inserție.
Începând din 2 august 2031, doar cu documentele electronice se poate circula, indiferent că vorbim de pașaport electronic sau de cartea electronică de identitate.”, a declarat Cătălin Giulescu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor (DEPABD).